Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДОМАЋА НУТРИЦИОНИСТКИЊА ОБЈАСНИЛА КОЈЕ ЈЕ НАЈГОРЕ БРАШНО Подиже вам шећер у крви У НЕБЕСА, НИКАКО ГА НЕ КОРИСТИТЕ

16.04.2024. 20:04 20:13
Пише:
Фото: Pixabay.com

Нутриционисткиња Ана Тодоровић је напоменула значај гликемијског индекса брашна као показатеља брзине којом ће шећер у крви порасти након конзумације.

Посебно је нагласила пиринчано брашно, које има највиши гликемијски индекс од 95, док је бело пшенично брашно на другом месту са индексом 85, истакла је гостујући у "Ординацији" РТС-а.

Препоручује се комбинација спелтиног, ражаног и хељдиног брашна као здраву опцију са умереном количином глутена. Додавање маслиновог уља, маслина, оригана, босиљка, морске соли и меда може обогатити укус хлеба. Такође, истиче да тесто треба да одстоји најмање два сата пре печења, а уместо квасца препоручује соду бикарбону.

Особе које имају целијакију, алергију на глутен или аутоимуна обољења попут Хашимотовог синдрома требало би да избегавају брашно које садржи глутен.

Ражано брашно издваја се као здрав избор, богато влакнима, витаминима и минералима, те благотворно делује на црева. Са гликемијским индексом од 45, погодно је за дијабетичаре и особе са инсулинском резистенцијом.

Ана Тодоровић је представила детаљну листу гликемијских индекса различитих врста брашна, истичући разлике између њих и наглашавајући њихов утицај на ниво шећера у крви. Пиринчано брашно са индексом 95 се истиче као брзи изазивач скока шећера, док се овсено брашно са индексом 26 издваја као ниско гликемијско брашно.

Разноликост врста брашна пружа могућност одабира у складу са специфичним нутритивним потребама, као и са циљем одржавања стабилног нивоа шећера у крви.

(Еспресо/република/Пренела П.В.)

Пише:
Пошаљите коментар
СОЧАН И ЗДРАВ КОЛАЧ ОД ЈАБУКА и БАНАНА са црном чоколадом и бадемима, без брашна и вештачких шећера

СОЧАН И ЗДРАВ КОЛАЧ ОД ЈАБУКА и БАНАНА са црном чоколадом и бадемима, без брашна и вештачких шећера

14.03.2024. 13:43 14:04
ЛАЖНА ПИЦА БЕЗ БРАШНА Ово поврће је основа за тесто; Укусна је као и права

ЛАЖНА ПИЦА БЕЗ БРАШНА Ово поврће је основа за тесто; Укусна је као и права

11.04.2024. 21:29 21:41
ПАЛАЧИНКЕ ОД 2 САСТОЈКА без брашна: Готове су за пар минута, НИСКОКАЛОРИЧНЕ, а укус је БОГОВСКИ! Ево како се спремају

ПАЛАЧИНКЕ ОД 2 САСТОЈКА без брашна: Готове су за пар минута, НИСКОКАЛОРИЧНЕ, а укус је БОГОВСКИ! Ево како се спремају

15.01.2024. 15:46 16:07