Рецепт дана: Медена пита с орасима
У питању је мекана и сочна, а притом још и посна верзија популарних медених коцки.
Састојци (за 4 корице):
- 200 г маргарина,
- 300 г меког брашна,
- 300 г оштрог брашна,
- 2 кашике меда,
- 3 кашике шећера,
- 200 мл киселе воде,
- прашак за пециво
За фил:
- 800 мл воде,
- 120 г меког брашна,
- 8 кашика кристал шећера,
- 200 г маргарина,
- 200 г млевених ораха.
За глазуру:
- 150 г посне чоколаде,
- 3 кашике уља (може и једна добра кашика маргарина)
Припрема:
1. Маргарин оставити да достигне собну температуру.
2. Помешати обе врсте брашна и додати прашак за пециво.
3. Руком сјединити брашно и маргарин да се добије зрнаста маса.
4. Додати шећер, мед и киселу воду, па замесити средње тврдо тесто, које се не лепи за руке. Ако је мекше, додати шаку брашна, а ако је тврђе кашику - две киселе воде.
5. Оставити тесто да одстоји пола сата у кеси у фрижидеру, па га поделити на 4 дела.
6. Загрејати рерну на 180 степени, па развући корицу скоро величине обрнутог плеха од рерне. Избушити виљушком, па ставити да се пече. 7. Док се пече прва корица, развући другу. Пећи кору између 10 и 15 минута, треба да остане светла, строго пазити да не изгори.
8. Печене корице су крте и ломљиве, па треба с њима пажљиво руковати.
9. 600 мл воде ставити на ватру да проври. У преосталих 200 мл размутити брашно и шећер, па измешати тако да се добије смесу без грудвица.
10. Закувати у води која је проврила, па мешати док се не згусне. Склонити са ватре, па одмах у врело додати млевене орахе и мешати, а затим и исецкан маргарин и мешати док се све не отопи и сједини.
11. На обрнут плех од рерне ставити прву кору, трећину фила, другу кору, другу трећину фила, па трећу кору и остатак фила.
12. Преклопити четвртом кором и преко ставити тацну или другу тепсију да мало оптерети колач, да би се лепо све слегло и залепило.
13. Након што је одстојало бар два сата, прелити глазуром од чоколаде растопљене с маргарином или уљем, па посути млевеним орасима за декорацију.