ОВO ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ЗАПРШКА, ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА Иде уз свако кувано јело, а нема ни уља ни брашна
Сигурно вам није до припреме хране на овим врућинама. Ипак, добро је да се хидрирате и уз помоћ хране, јер многе намирнице садрже велики проценат воде, зато је добро јести доста воћа и поврћа, али немојте заборавити и нешто „на кашику“.
Међутим, овакво јело може бити набијено калоријама због стандардне запршке од брашна.
Додаје јелу калорије из масти. Негативна страна запршке је што њоме обогаћујемо јело калоријама које највећим делом потичу из масти. Такође, јело направљено са запршком теже се вари него исто јело у које није додана запршка.
Приликом пржења на уљу на високој температури молекули скроба постају обавијени уљем и систем за варење се мора мучити како би их разградио. Због тога запршка код неких особа може изазвати пробавне сметње попут надутости, тегоба у желуцу, пролива и слично.
Уместо класичне запршке може се узети део поврћа или махунарки из јела које желимо угустити, пропасирати га и вратити га назад у шерпу. Ова је метода погодна за припрему варива од пасуља. Густину може дати и раскувано поврће са скробом попут кромпира или шаргарепе, тако што се нарендају и додају у јело приликом кувања.
За варива су одличне и житарице попут пиринча, јечма и проса које пуштају слуз. Као згушњивач јела могу послужити и зобене пахуљице и мекиње које се раскувају у јелу. Осим жељене густине, зобене пахуљице и мекиње ће јела обогатити и корисним прехрамбеним влакнима.
(Еспресо/Србијаданас)