Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВO ЈЕ НАЈЗДРАВИЈА ЗАПРШКА, ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ БАКА Иде уз свако кувано јело, а нема ни уља ни брашна

13.07.2024. 16:30 14:51
Пише:
Фото: pixabay.com/ilustracija

Сигурно вам није до припреме хране на овим врућинама. Ипак, добро је да се хидрирате и уз помоћ хране, јер многе намирнице садрже велики проценат воде, зато је добро јести доста воћа и поврћа, али немојте заборавити и нешто „на кашику“.

Међутим, овакво јело може бити набијено калоријама због стандардне запршке од брашна.

Додаје јелу калорије из масти. Негативна страна запршке је што њоме обогаћујемо јело калоријама које највећим делом потичу из масти. Такође, јело направљено са запршком теже се вари него исто јело у које није додана запршка.

Приликом пржења на уљу на високој температури молекули скроба постају обавијени уљем и систем за варење се мора мучити како би их разградио. Због тога запршка код неких особа може изазвати пробавне сметње попут надутости, тегоба у желуцу, пролива и слично.

Уместо класичне запршке може се узети део поврћа или махунарки из јела које желимо угустити, пропасирати га и вратити га назад у шерпу. Ова је метода погодна за припрему варива од пасуља. Густину може дати и раскувано поврће са скробом попут кромпира или шаргарепе, тако што се нарендају и додају у јело приликом кувања.

За варива су одличне и житарице попут пиринча, јечма и проса које пуштају слуз. Као згушњивач јела могу послужити и зобене пахуљице и мекиње које се раскувају у јелу. Осим жељене густине, зобене пахуљице и мекиње ће јела обогатити и корисним прехрамбеним влакнима.

(Еспресо/Србијаданас)

Пише:
Пошаљите коментар
МАРТОНОШ Нема боље запршке од „Гаравог сокака”

МАРТОНОШ Нема боље запршке од „Гаравог сокака”

20.08.2018. 10:58 11:02