Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ШЕКСПИР ФЕСТ ОВЕ ГОДИНЕ ОД 4. ДО 7. ЈУЛА Ах, што луда нисам ја

20.06.2024. 11:56 12:01
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Нова, 11. едиција Шекспир фестивал, који од 2014. године публици представља савремене светске продукције дела великог драматичара, биће одржана 4. до 7. јула у аутентичном амбијенту резиденције Вила Станковић, а представиће позоришта из Велике Британије, Италије и Србије.

“Као и сваке године слоган фестивала скривен је у неком од Шекспирових комада. Овога пута то је чувена комедија Како вам драго. У њој један од главних јунака,  увек меланхолични Жак, сумирајући утиске о свету око себе,  каже : Ах што луда нисам ја! Луда увек има посебно место у Шекспировим комадима. Поред тога што нас забавља, он једини има привилегију да прича шта год му падне на памет. Он је у ствари нека врста мудраца,  који  се само крије иза своје лудости. Чини се да тако лакше подноси лудост света у којем живи . А свет је од  Шекспира до данас изгледа остао мање-више исти . У њему је увек било много више лудости него разума. Разум је само временом постао лудило јачег, а Луда од споредне добио главну улогу. Зато је овогодишњи Шекспир фестивал у знаку комедије -  и Луде”, најавио је први човек фестивала, редитељ Никита Миливојевић..

Фестивал ће отворити “Богојављенска ноћ” у режији Ивана Вање Алача, продукција Шекспир фестивала, Позоришта младих и Академије уметности Нови Сад у оквиру нове фестивалске иницијативе – програма  Мој први Шекспир, који младим ауторима омогућава да се први пут сретну са делом генијалног Вилијама на професионалан начин.

Другог фестивалског дана публику ће дочекати лондонски Флуте Theatre, који ће извести најчувенију {експирову комедију : “Сан летње ноћи”. Седам извођача играју све ликове у комаду са  музиком која се изводи уживо на сцени.  За све љубитеље плесног позоришта намењена је 6. јула представа „Ромео и Јулија: Последњи сати“ у извођењу међунардно познате ИмПерфецт Данцерс Company. „Ромео и Јулија: Последњи сати“ је енергична плесна представа у којој се кроз покрет и музику истражују најсуптилније емоције највеће љубавне прича свих времена. 

Летње издање Шекспир фестивала затвориће комад “Хамлет Доубле Bill”  италијанске трупе Ла Рибалта Театро, двојезични (италијански и енглески) спој комедије и трагедије између ликова гробара и глумаца Шексипровог Хамлета. Ова представа је победник великог међународног пројекта Европске мреже Шекспир фестивала СхакеСПХЕРЕ 2023/2024.

Као и прошле године, део програма фестивала планиран је за јесен и простор Српског народног позоришта. За новембар је, наиме, планирана промоција књиге „Мој Шекспир: Редитељско путовање кроз први фолио (My Схакеспеаре: А Дирецтор’с Journey through the Фирст Фолио)”, која приказује лични и професионални пут Грега Дорана, уметничког директора Royal Схакеспеаре Company од 2012. до 2022.  Током своје славне каријере, Доран је режирао или продуцирао све драме у оквиру Шекспировог Првог фолија.

Најављен је и занимљив пратећи програм фестивала. Тако ће ове године “Сан летње ноћи” Флуте Theatre након представљања традиционалној фестивалској публици у Вили Станковић 5. јула, имати посебно извођење представе прилагођене особама са аутизмом. Улазнице за 11. Шекспир фестивал већ се могу купити на свим Тицкетс продајним местима, као и онлине путем странице www.tickets.rs.

М. С.

Аутор:
Пошаљите коментар
У СУБОТУ У СНП-у ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „ОТЕЛО” Шекспир као изазов

У СУБОТУ У СНП-у ПРЕМИЈЕРА БАЛЕТА „ОТЕЛО” Шекспир као изазов

16.05.2024. 16:15 16:30
ШАРЛОТ РЕМПЛИНГ И ШЕКСПИРОВИ СОНЕТИ на сцени Српског народног позоришта

ШАРЛОТ РЕМПЛИНГ И ШЕКСПИРОВИ СОНЕТИ на сцени Српског народног позоришта

11.10.2023. 19:43 19:45
Наставља се "Шекспир фестивал" у Чортановцима, вечерас дуодрама "Магбет" и "Перикле"

Наставља се "Шекспир фестивал" у Чортановцима, вечерас дуодрама "Магбет" и "Перикле"

01.07.2023. 13:38 13:41