Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОТКРИЛА ТАЈНЕ СРПСКИХ ПЛЕТИЉА СВЕТУ Промовисана књига о жени која је прославила рукотворине мајсторица из Сирогојна 

10.06.2024. 20:38 20:47
Пише:
Извор: Youtube Printscreen/ Black Sea View, Pixabay

У Музеју на отвореном “Старо село” - Сирогојно промовисано је енглеско издање књиге Зорана Јеремића “Добрила” о креаторки Добрили Смиљанић - Васиљевић због које су рукотворине плетиља из Сирогојна постале бренд познат широм света.

Књига је издата уз подршку Делегације Европске уније у Србији како би се ова дирљива прича пренела ван граница Србије, јер је Добрила симбол и извор инспирације не само златиборског краја, већ широм Европе и света. Амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да је изузетно срећан што се налази у Сирогојну и што "заједно одајемо част плетиљама и на тај начин промовишемо и подржавамо солидарност, инклузивност, родну равноправност, вредности које су срце ЕУ, али и одајемо почаст посебној дами која је инспирисала жене да, не само сањају више, него да пронађу снагу и храброст да делују боље". "Желимо да се Добрилина прича чује и ван граница Србије. Добрилина прича нас је инспирисала да установимо годишњу награду која носи њено име у част храбрим дамама које доприносе оснаживању жена. Будите уверени да ће ЕУ наставити да подржава родну равноправност, оснаживање жена, очување и заштиту културног наслеђа Србије, јер верујемо да делимо исте вредности под истим европским кровом, уједињени у разноликости", закључио је Жиофре. Станко Благојевић, в.д. помоћник министра за међународне односе и европске интеграције у области културе, навео је да ће министарство наставити да пружа подршку и промовише Сирогојно. "Слике Сирогојна су део истинског наслеђа човечанства и препознатљиве свуда у свету.

Цветови који се појављују са ових ливада на џемперима, стигну до најудаљенијих места на свету, а нема тог ветра који би тако далеко пренео полен да тај цвет стварно никне. Оно што тај цвет пренесе су вредне руке плетиља и њихова машта и нема веће силе на свету и зато ћемо увек подржавати оно што Сирогојно ради", поручио је Благојевић. Он је навео да је најбоље што је Добрила урадила то што је нашла начин да ослободи жене овог краја и да их еманиципује и њено право наслеђе је да се нађе слобода у ономе што се ради. Директорка музеја "Старо село" Светлана Чалдовић - Шијаковић говорила је о Добрилином великом делу називајући је визионаром, ентузијастом, просветитељем и креатором, дамом од стила, великог и храброг срца пуног разумевања и племенитости. "Добрилин случајан долазак у Сирогојно определио је њену и судбину села, препознала је неисцрпне могућности стварања и ризницу културног наслеђа, а посебан осећај за традицију и утемељене вредности сеоског начина живота и привређивања водио ју је ка јединственом и комплексном пројекту организације плетиља. Стрпљиво је радила на њиховом описмењавању, здравственом и културном просвећивању. Њима у част долазили су у Сирогојно уметници, писци, сликари... Добрилине креације уплитале су вредне руке плетиља у шалове, капе, џемпере, мантиле и изазивале дивљење на светским модним сценама", казале је Чалдовић - Шиљковић. Она је подсетила како се упоредо, путем напретка и просперитета, развијало село Сирогојно и било испуњено модним ревијама, концертима, ликовним колонијама, позоришним представама и истраживачким пројектима.

"Одрастати у то време, одрастати уз Добрилино непоновљиво дело више је од благослова, а учествовати у очувању деценијама стицаног наслеђа је привилегија. Данас у новом миленијуму многи се сете с дивљењем и неизмерном захвалношћу говоре о Добрили, о једном времену, о непоновљивом делу", навела је директорка музеја. Енглеско издање "Добриле" представљено је у окрвиру манифестације "Плетиљама у част" која је део програма Ужице - национална престоница културе Србије 2024. Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић је рекла да програм престонице културе не би био изводљив без подршке Министарства културе, али и Европске Уније у Србји. “Мотив данашњег окупљања је једна изузетна жена која је умеће прављења производа од вуне претворила у високу моду, оживела ужички и златиборски крај претворивши их у центар моде и привредну силу. Добрилина креативност и дар за комуникацију и организацију пласирале су ревије зимских рукотворина у целом свету. Добрила није учинила само то да рукотворине носе познате жене широм света, попут краљице Елизабете или Софија Лорен, већ да стотине жена из овог краја раде, зарађују и стварају историју”, казала је градоначелница. Након промоције одржан је програм "Прело - Коло Пријатељства" на којем су наступили солисти Националног ансамбла игара и песама "Коло" и оперска певачица Наташа Тасић Кнежевић као и многобројни уметници дочаравајући кроз форму прела амбијент у којем се најчешће уз песму рађала инспирација за вредно наслеђе које су створиле и очувале плетиље овог краја.

Аутор:
Пошаљите коментар