Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Отворен 28. Сарајево филм фестивал

12.08.2022. 22:33 22:36
Пише:
Извор: Tanjug

САРАЈЕВО: Сарајево филм фестивал (SFF) свечано је отворен вечерас у Народном позоришту приказивањем филма "Троугао туге" Рубена Остлунда, коме је уручено почасно "Срца Сарајева", као и украјинском редитељу Сергеју Лозници.

Олсунд је посетиоцима и званицама у Народном позоришту рекао да му је драго што се вратио у Сарајево и што је поново део SFF на чијем је 25. издању био председник жирија .



Пред почетак приказивања "Троугла туге", добитника Златне палме у Кану, Ослунд је присутнима одржао мало показно предавање зашто је боље филмове гледати у дворани него на мобилном телефону.



Држећи мобилни Ослунд је указао да је гледање филма на телефону индивидуалистички чин, док фестивал неко припрема и нуди ствари о којима се после може расправљати.



То је та велика разлика у посматрању. Срећан сам што сам поново овде, нагласио је шведски синеаста, који се појавио у присуству неколико чланова екипе "Троугла туге" међу којима је био и глумац Златко Бурић.



Остлунду је почасно "Срце Сарајева" за изузетан допринос филмској уметности уручено засебно у простору Љетњег кина Цоца Цола /Опен Аир, где је такође вечерас приказан "Троугао туге".



Награђени Ослундов филм је сатира која, кроз пут манекенског пара јахтом на Карибе који се завршава броодоломом, тропски рај претвара у кошмарну метафору за крај западне цивилизације.



Један од копродуцената филма је Обала Арт Центар из Сарајева, у оквиру заједничког пројекта Обала Арт Центра - Сарајево Филм Фестивала и Турске државне радио-телевизије (ТРТ) “Сарајево град филма за глобалне екране” (СЦФ ГС).



Уручујући Лозници почасну награду "Срце Сарајева" за изузетни допринос филмској ументости, директор SFF Јован Марјановић је истакао да се ради о "једном од најпровактивнијих филмаша данашњице".



Марјановић је између осталог истакао да Лозница својим темема драматичног односа прошлости и садашњости наставља да помера границе наших размишљања стварајући уметност.



Лозница је истакао да му "предивно ''Srcе Сарајева''" много значи и "из дубине душе" се захвалио SFF-u на награди и подршци његово раду.



Украјински синеаста је подсетио да је у недавној историји Европе "Сарајево постало симбол људске трагедије, отпора и достојанства".



Моја земља данас, Украјина, је такође под бруталним нападом веома бруталног и насилног агресора и зато ова подршка и награда из Сарајева ми је толико драгоцена, истакао је Лозница.



У кратком обраћању Марјановић се посебно захвалио оснивачу и до прошле године директору SFF-a Мирсаду Пуриватри.



Црвеним тепихом су пред отварање прошетале бројне званице међу којима су били српски глумац Милан Марић међу осталим члановима жирија "Такмичарске селекције - играни филм", градоначелница Сарајева Бењамина Карић и високи представник Клаус Шмит.



На крају церемоније селекторка "Такмичарског програма - играни филм" Елма Татарагић је подсетила да ће се на 28. SFF-u такмичити 51 филм у селекцијама играни, документарни, кратки и студентски филм.



Татарагић је подсетила да ће у "Такмичарском програму - играни филм" бити приказани босанскохерцеговачка "Балада" редитељке Аиде Бегић, "Човек од дела" Румуна Паула Негоескуа, "Јахач" Доминика Менцеја из Словеније и "Шест седмица" Ноеми Веронике Сакоњи из Мађарске.



У конкуренцији за "Срце Сарајева" за најбољи филм, редитеља, глумца и глумицу су и украјинско-турски филм "Клондајк" Марине Ер Горбах, "Корсет" Аустријанке Марије Кројцер и "Сервиам - ја ћу служити" њене земљакиње Рут Мадер и хрватско "Сигурно мјесто" Јураја Леротића.



SFF траје до 19. августа.

Аутор:
Пошаљите коментар
У Београду представљен 28. Сарајево филм фестивал

У Београду представљен 28. Сарајево филм фестивал

14.07.2022. 23:41 23:44