clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У Србији већ функционише зелени коридор за бржи проток робе

13.04.2020. 13:15 13:16
Пише:
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

БЕОГРАД: Примена система "зелених" коридора на одређеним граничним прелазима у оквиру ЦЕФТА региона почела је данас, а потпредседница Владе Србије и министарка саобраћаја Зорана Михајловић каже да код нас то већ функционише и да је Србија са своје стране већ учинила све да омогући лакши и бржи транзит камиона.

"Србија јесте за зелене коридоре, нама је то јако важно и учинићемо све што је до нас да транзит кроз Србију иде брже, али уједно и позивам и све друге чланице и министре из ЦЕФТА споразума да и они ураде на својој територији што је могуће више да се убрза транзитни саобраћај", поручила је Михајловић у изјави за Танјуг.
 
Систем "зелених" коридора подразумевају убрзане процедуре на одређеним граничним прелазима који ће бити непрекидно отворени за транспорт робе.
 
Михајловић је истакла да је примена система "зелених" коридора важна, јер ће омогућити брже кретање робе кроз регион.
 
Навела је да је од 13. марта до сада кроз Србију прошло око 80.000 камиона, од чега је 47.000 било за снабадевање Србије, док су остало били камони у транзиту за снабдевање региона.
 
"Што се тиче зелених коридора и жеље да омогућимо да међународни транспорт саобраћаја буде што бржи, Србија је од првог дана, дакле од тренутка када смо констатовали епидемију и увели ванредно стање, донела све одлуке и уредбе којима је учинила све што може да нема задржавања на нашим границама", рекла је она.
 
Михајловић истиче да то значи да смо омогућили да возачи не иду у карантин, да имају тачно одређена места на коридору где ће стајати, точити гориво, као и да се укину "полицијски конвоји" односно полицијска пратња камиона у транзиту пошто је то успоравало транзит.
 
"Оно што смо радили са земљама у окружењу, пошто је била жеља да и код њих немамо полицијске конвоје и да се што мање задржавају камиони, и неке земље су ту биле исто инвентивне као и ми, док неке друге и даље на границама здржавају камионе. Искрено се надам да ћемо овако заједнички, као земље ЦЕФТА, учинити да тај транзит и снабдевање свих земаља буде што је могуће бржи", поручила је Михајловић.
 
Министарка додаје да то није питање само снабадевање грађана Србије, већ и свих осталих грађана у региону.
 
"Могу да кажем да и даље има застоја на граници између Италије и Словеније и да и даље имамо полицијске конвоје у Хрватској и Словенији", рекла је Михајловић Танјугу и изразила очекивање да ће то бити решено.
 
Додала је да Србија има доста проблема на граничним прелазима са Турском, где возачи морају да иду у карантин и да ће се то решавати између две владе.
 
Он је подсетила да камиону у транзиту када улазе у Србију пролазе царинску и полицијску контролу, добијају тачно на коридору где могу да стану, као и да морају за 12 сати да изађу из Србије.
 
"Они возачи камиона који довозе робу само за Србију, такође, са границе не иду у карантин већ довозе робу до места где треба да се испоручи и док траје испорука они су склоњени у карантин где се одмарају. И када поново треба да крену на пут, улазе у свој камион и одлазе даље. Не може брже од тога", нагласила је Михајловић.
 
Данас је почела примена система "зелених" коридора на одређеним граничним прелазима у оквиру ЦЕФТА региона, а када се испуне прописани технички услови у овај систем биће укључени и други прелази.
 
Земље Централноевропског трговинског споразума (ЦЕФТА) одобриле су листу основних роба којима треба дати предност када је реч о прекограничном транспорту како би се обезбедило адекватно снабдевање у условима кризе COVID19.
 
У питању су храна и медицинска опрема који ће убудуће имати првенство пролаза на тзв. "зелним коридорима", успостављеним у циљу ефикаснијег транспорта и бржег преласка граница за сву робу.
 
"Зелени коридори" подразумевају убрзане правне и здравствене процедуре на одређеним граничним прелазима који ће бити отворени за траспорт робе 24 сата, седам дана у недељи.
 
У Србији ће у овом режиму радити прелази Сремска Рача, Прешево, Гостун и Мердаре.
 
Најава доласка робе на граничне прелазе обављаће се преко Система електронске размене података између царинских управа у оквиру ЦЕФТА.
 
На сајту ЦЕФТА могу се пронаћи све неопходне санитарне мере и листа производа.
Аутор:
Пошаљите коментар
Од данас "зелени" коридори на појединим граничним прелазима

Од данас "зелени" коридори на појединим граничним прелазима

13.04.2020. 10:08 10:13