Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U Srbiji već funkcioniše zeleni koridor za brži protok robe

13.04.2020. 13:15 13:16
Piše:
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD: Primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počela je danas, a potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da kod nas to već funkcioniše i da je Srbija sa svoje strane već učinila sve da omogući lakši i brži tranzit kamiona.

"Srbija jeste za zelene koridore, nama je to jako važno i učinićemo sve što je do nas da tranzit kroz Srbiju ide brže, ali ujedno i pozivam i sve druge članice i ministre iz CEFTA sporazuma da i oni urade na svojoj teritoriji što je moguće više da se ubrza tranzitni saobraćaj", poručila je Mihajlović u izjavi za Tanjug.
 
Sistem "zelenih" koridora podrazumevaju ubrzane procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti neprekidno otvoreni za transport robe.
 
Mihajlović je istakla da je primena sistema "zelenih" koridora važna, jer će omogućiti brže kretanje robe kroz region.
 
Navela je da je od 13. marta do sada kroz Srbiju prošlo oko 80.000 kamiona, od čega je 47.000 bilo za snabadevanje Srbije, dok su ostalo bili kamoni u tranzitu za snabdevanje regiona.
 
"Što se tiče zelenih koridora i želje da omogućimo da međunarodni transport saobraćaja bude što brži, Srbija je od prvog dana, dakle od trenutka kada smo konstatovali epidemiju i uveli vanredno stanje, donela sve odluke i uredbe kojima je učinila sve što može da nema zadržavanja na našim granicama", rekla je ona.
 
Mihajlović ističe da to znači da smo omogućili da vozači ne idu u karantin, da imaju tačno određena mesta na koridoru gde će stajati, točiti gorivo, kao i da se ukinu "policijski konvoji" odnosno policijska pratnja kamiona u tranzitu pošto je to usporavalo tranzit.
 
"Ono što smo radili sa zemljama u okruženju, pošto je bila želja da i kod njih nemamo policijske konvoje i da se što manje zadržavaju kamioni, i neke zemlje su tu bile isto inventivne kao i mi, dok neke druge i dalje na granicama zdržavaju kamione. Iskreno se nadam da ćemo ovako zajednički, kao zemlje CEFTA, učiniti da taj tranzit i snabdevanje svih zemalja bude što je moguće brži", poručila je Mihajlović.
 
Ministarka dodaje da to nije pitanje samo snabadevanje građana Srbije, već i svih ostalih građana u regionu.
 
"Mogu da kažem da i dalje ima zastoja na granici između Italije i Slovenije i da i dalje imamo policijske konvoje u Hrvatskoj i Sloveniji", rekla je Mihajlović Tanjugu i izrazila očekivanje da će to biti rešeno.
 
Dodala je da Srbija ima dosta problema na graničnim prelazima sa Turskom, gde vozači moraju da idu u karantin i da će se to rešavati između dve vlade.
 
On je podsetila da kamionu u tranzitu kada ulaze u Srbiju prolaze carinsku i policijsku kontrolu, dobijaju tačno na koridoru gde mogu da stanu, kao i da moraju za 12 sati da izađu iz Srbije.
 
"Oni vozači kamiona koji dovoze robu samo za Srbiju, takođe, sa granice ne idu u karantin već dovoze robu do mesta gde treba da se isporuči i dok traje isporuka oni su sklonjeni u karantin gde se odmaraju. I kada ponovo treba da krenu na put, ulaze u svoj kamion i odlaze dalje. Ne može brže od toga", naglasila je Mihajlović.
 
Danas je počela primena sistema "zelenih" koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona, a kada se ispune propisani tehnički uslovi u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi.
 
Zemlje Centralnoevropskog trgovinskog sporazuma (CEFTA) odobrile su listu osnovnih roba kojima treba dati prednost kada je reč o prekograničnom transportu kako bi se obezbedilo adekvatno snabdevanje u uslovima krize COVID19.
 
U pitanju su hrana i medicinska oprema koji će ubuduće imati prvenstvo prolaza na tzv. "zelnim koridorima", uspostavljenim u cilju efikasnijeg transporta i bržeg prelaska granica za svu robu.
 
"Zeleni koridori" podrazumevaju ubrzane pravne i zdravstvene procedure na određenim graničnim prelazima koji će biti otvoreni za trasport robe 24 sata, sedam dana u nedelji.
 
U Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.
 
Najava dolaska robe na granične prelaze obavljaće se preko Sistema elektronske razmene podataka između carinskih uprava u okviru CEFTA.
 
Na sajtu CEFTA mogu se pronaći sve neophodne sanitarne mere i lista proizvoda.
Autor:
Pošaljite komentar
Od danas "zeleni" koridori na pojedinim graničnim prelazima

Od danas "zeleni" koridori na pojedinim graničnim prelazima

13.04.2020. 10:08 10:13