Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Српска вина све популарнија у САД, Јапану, Немачкој...

17.09.2015. 14:53 13:33
Пише:

Српска вина све више се могу наћи на иностраним тржиштима, попут САД, Јапана, Русије и Немачке, а сваке године понуда која стиже из Србије све је боља и квалитетнија.

То је Танјугу рекао менаџер винарије "Звонко Богдан" Златко Живанић, који додаје да они своја вина извозе у девет европских земаља и САД.

"Винска култура у Србији је у повоју и сваке године је понуда српских вина све боља и квалитетнија. Неколико винарија из Србије извози вино у Америку, Јапан, Немачку, Русију, што је доказ да смо са квалитетом конкурентни на светском тржишту", рекао је Живанић.

Према подацима Привредне коморе Србије (ПКС), просечан род грожђа у Србији износи око 350.000 тона, а ове године због изузетно добрих временских прилика биће и већи, због чега је и берба отпочела раније него претходних.

За разлику од прошле године, када је остварен изузетно низак род од свега 122.489 тоне, ове године виногради су у одличном стању, те се због великог броја сунчаних дана очекује веома добар род, наводе из ПКС.

Пролеће и почетак лета ове године због велике количине падавина, објашњава Живанић, погодно су утицали на раст винове лозе и формирање грозда.

У овој винарији берба је почела на време, 1. септембра, и то са сортом "совињон блан" (саувигнон бланц), а посебну пажњу, истиче, посвећују оптималном одређивању момента бербе.

"Свакодневно се узимају узорци грожђа и на основу процента шећера и киселина, одређује се време бербе. Берба се одвија у раним јутарњим часовима, док температуре нису високе, како би сачували квалитет грожђа", навео је Живанић.

Селекција грожђа као и ограничење приноса, такође, је веома важна за висок квалитет вина.

"Будући принос одређујемо адекватном резидбом, а током вегетације имамо две зелене бербе. То значи скидање гроздова, у циљу регулације приноса, као и постизања максималног квалитета грожђа. Финална селекција се врши током бербе, тако да у винарију долазе само здрави и неоштећени гроздови", рекао је Живанић.

Тек кад се заврши берба и када је сво грожђе, односно шира у танковима, сваки винар ће оценити да ли је задовољан добијеним или није.

"Током бербе сваки винар само не жели кишу, јер онда мора да одлаже бербу, а поред временских услова, имају проблем и са радном снагом, јер већини недостаје она едукована", истакао је Живанић.

Да је Србија погодно тло за узгој грожђа, свакако говоре међународни сајмови вина на којима у последњих пет година, српске винарије освајају прва места.

(Танјуг)

Пише:
Пошаљите коментар