(ФОТО) ВОЈВОДИНА ПОДРЖАВА МЛАДЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У РУРАЛНИМ КРАЈЕВИМА Паорима млађим од 40 година додељено 148 милиона динара

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство организовао је данас доделу уговора, у вредности 148 милиона динара, регистрованим пољопривредним газдинствима, чији су носиоци пољопривредни произвођачи млађи од 40 година.
1
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Бесповратна подстицајна средства су додељена на основу конкурса за подршку младима у руралним подручјима у Војводини, који су први пут регистровали газдинство у периоду од 1. априла 2024. години.

Уговоре је корисницима уручио подсекретар Александар Пановски, који је рекао, да је од момента када је први пут објављена ова конкурсна линија 2017. године, намера Покрајинске владе била да преко ресорног секретаријата помогне младим пољопривредницима у изазовима  приликом њиховог започињања пословања у овој значајној привредној грани.

„Циљ овог конкурса је да подржи нове младе генерације пољопривредника које су школоване за рад у овом сектору, подстицање останка младих у руралним подручјима, те побољшање укупних услова за њихов живот на селу. И ове године смо имали изузетно интересовање за овај конкурс у оквиру којег додељујемо 127 уговора, односно пружамо подстицај за исто толико породица у нашој покрајини, које су за своју егзистенцију одабрале бављење пољопривредом“, рекао је Пановски и додао да вредност овог подстицаја из покрајинског буџета износи до 90 одсто средстава.

По једној пријави је додељивано од 500.000 до 1,5 милиона динара. Новац за подршку инвестиција по конкурсу утврђиван је у износу до 90 одсто од укупно прихватљивих трошкова инвестиције.

Фото: Дневник (С. Шушњевић) - Никола Мирић

Никола Мирић из Нових Карловаца један је од оних пољопривредника који су јуче добили новац за побољшање производње. Каже да му овакав вид помоћ и те како потребан и да ће му бити од велике користи.

- Отворили смо газдинство и конкурисали за куповину приплодних назимница и планирамо тиме да се бавимо. Очекујемо успех, иако ситуација у овој врсти производње није задовољавајућа, али се надамо да ће бити боље – казао је Мирић.

Фото: Дневник (С. Шушњевић) - Весна Шево

Весна Шево из Горње Рогатице која је предала папире као оснивач пољопривредног газдинства које је активирано прошле године је такође добила новац путем конкурса. Њено газдинство се бави узгојем свиња.

- Конкурисали смо за сејачицу. Имамо и биљну производњу на десет хектара. Захваљујемо се што нам је омогућен новац који ће нам поспешити газдинство – казала је Шево.

Фото: Дневник (С. Шушњевић) - Ивана Ракић

Ивана Ракић из Бачинаца код Шида се са супругом бави пољопривредом. Уз помоћ новца који су конкурсом добили прошириће фарму свиња.

- Узели смо 20 моравки. То је наша аутохтона раса свиња и мешаону за њих. Имамо и прераду меса. Мислим да ће проширење наше производње бити врло корисно, јер нисам запослена и планирам тиме да се бавим – казала је Ракић.

Додељена средства опредељена су за инвестиције младих пољопривредника у сектору сточарства за куповину приплодних грла оваца, говеда и свиња, потом сектору биљне производње – за подизање вишегодишњих засада воћа и набавку механизације у повртарској производњи и набавку пчелињих друштава.

Међу потписницима уговора били су млади из општина Жабаљ, Инђија, Нови Бечеј и градова Нови Сад и Суботица, а највеће интересовање је било за набавку квалитетних приплодних грла стоке.

Потписивању уговора присуствовао је и заменик покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Золтан Тот.

С. Аничић Илић

EUR/RSD 117.0372
Најновије вести