overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕРТИКАЛНА ПРОИЗВОДЊА ФУНКЦИОНИШЕ Из дестилерије „Седам језера“ тече добра ракија (ВИДЕО)

20.09.2023. 13:33 13:36
Пише:
Извор: Дневник/ Р. Хаџић

На 18 кехтара засада црвеноцркванска фирма „Седам језера“ узгаја крушку и кајсију од које прве ракију.

Прича о овој дестилерији датира из 2011. године, када су Бран­ко По­по­вић и Вла­ди­мир Шин­жар подигли воћњаке, да би данас компанија имала неколико партнер, ребрендирану причу, засадае, хладњачу, најновију опрему и технологију за производњу ракије.

До сада су уложили око 900.000 евра за комплетно проширење, како погона тако и засада, док су од државе и покрајине добили субвенције у укупном износу од два милиона динара.

Како имају затворену вертикалну производњу, односно за крајњи производ користе сопствене деривате, власници имају сигурну базу која је већ постала пример добре праксе.

– Воћњаци су одавде на стотинак метара, што је једна од ретких дестилерија која се ослања на сопствено воће али и на географско порекло – каже један од сувласника Миодраг Вељковић. – Све што видите је монтирано од летос и сад ћемо имати прве дестилате са новом опремом и новом дестилеријом. Капацитет дестилерије је 40.000 литара за оба воћа, а пре овога је све зависило од године до године, и било је много мање, на нивоу хобија, мање од десет одсто од планираног.

Ракије од крушке виљамовке и кајсија Мађарска и Кечкеметска ружа своје тржиште су пронашле у Србији, углавном кроз угоститељске објекте, док је у плану проширење на западну Европу, а можда чак и Аустралију.

– Знате, ово је триковит бизнис, јер од године до године зависи какав ће бити род, а без огромних количина не можете да конкуришете на озбиљно тржиште – закључује Вељковић.

Л. Радловачки

Видео: Л. Радловачки

Аутор:
Пошаљите коментар