light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У току кампања ПРЕРАДЕ ШЕЋЕРНЕ РЕПЕ у Војводини, а ево које су ЦЕНЕ ШЕЂЕРА ОВЕ СЕЗОНЕ

12.09.2023. 09:36 09:52
Пише:
Извор: Youtube printscreen/Radio-televizija Vojvodine

Почела је прерада шећера, односно вађење шећерне репе и са тим послом и интересовање какав ће бити овогодишњи род, хоћемо ли репе имати довољно и колико ће коштати килограм шећера. У току је сезона припреме зимнице када се шећер у домаћинствима више користи, па велики маркети нуде акцијске цене - килограм шећера за око стотину динара.

Све до пре неколико месеци килограм шећера био је око 85 динара пошто је Уредбом Владе Србије цена шећера била ограничена. По укидању Уредбе, килограм шећера се продавао до 115 динара.. Наша земља је одувек имала довољно шећера за домаћу потрошњу и извоз, имамо четири фабике - у Пећинцима, Ковачици, Врбасу и Црвенки и извозну квоту да годишње у Европску унију можемо да продамо 180.000 тона шећера .

Агроекономски аналитичар Милан Простран изјавио је за „Дневник„ да не очекује да ће доћи до поскупљења шећера, али ни до снижења цене, односно да ће килограм шећера коштати као и до сада. - Једино ако на светском тржишту велики произвођачи не уведу извозну квоту или забране извоз. Индија, која годишње произведе чак 35 милиона тона шећера, ограничила је извоз до септембра, а од октобра ове године забранила извоз због велике суше која је умањила приносе шећерне трске - казао је Простран и додао да треба сачекати и видети какав је род шећерне трске био у другим земљама, а не само у Индији. - С друге стране, на домаћем тржишту увек има довољно нашег шећера за потребе становништва. Он се прерађује у овдашњим шећеранама, па и то треба имати у виду када се говори колико ће коштати шећер на зиму, када се заврши прерада шећерне репе.


За сваки хектар репе подстицај 35.000 динара

Ратари који имају репу ове сезоне ће први пут добити подстицај од 35.000 динара на крају кампање за сваки хектар посејаног слатког корена, под условом да су имали принос већи од 50 тона по хектару.

Новац ће држава дати шећеранама које ће се раскусурати са земљорадницима пошто са њима уговарају сетву, обезбеђују им репроматеријал, имају постигнут договор да у сезони 2023. године тона репе кошта  52 евра....

Ове године Компанија „Суноко”, која репу прерађује у фабрикама шећера у Врбасу, Ковачици и Пећинцима, већ је објавила нове услове уговарања за сетве у 2024. години. „Суноко” нуди нижу цену репе у односу на садашњу - 47 евра по тони чисте репе , бонус на дигестију, половину гратис семена и аванс од 600 евра по хектару за потписивање уговора до 1. децемебра и друге погодности.

Вероватно исте или приближно исте услове за пољопривреднике има и шећерана у Црвенки, у власништву комапије Хеленик шугар.


Домаће фабрике су кампању шећерне репе почеле раније него предходних година због великих врућина како би сачувале род од болести и штеточина.

Ове сезоне је, према подацима Пословне заједнице „Индустријско биље”, под репом у Србији око 42.000 хектара што је знатно више него прошле године, када је репа била посејана на 32.300 хектара. Лане је просечан принос био 52 тоне по хектару Што се тиче овогодишњих приноса „Компанија „Суноко” очекује да ће ове године прерадити 1,8 милиона тона репе и произвести 260.000 тона шећара, што је довољно за домаће потребе и продају на другим тржиштима. Лане је „Суноко” имао 144.000 тона шећера пошто је под репом било мање засејаних површина.

Ове године очекује се више репе не само зато што је више њива под овом индустријском биљком, него и због већих просечних приноса - од 55 до 60 тона по хектару. Очекује се да дигестија остане на нивоу из ранијих година, у границама стандардних вредности - 16 или мало изнад 16.

З. Делић

Аутор:
Пошаљите коментар