ПОВРТАРИ ОВЕ ГОДИНЕ ТРЉАЈУ РУКЕ Ево које културе доносе милионску зараду
Повртари које је промашила олуја и ине непогоде и који су радили како струка заповеда ове године имају разлога да трљају руке, јер су углавном на пољим или у баштама брали солидну зараду.
Трошкови јесу велики, али има сезона када се тежак рад исплати , а сезона за нама је изгледа таква. У повртарству за то треба доста новца. За сејање кромпира треба спремити по хектару чак 8.000 евра, за шаргарепу и црни лук око 10.000 евра, лубенице око 5.000 евра, пасуља око 2.500 евра...
С друге стране, у солидним годинама и приноси овога поврћа код професионалних повртара могу, на пример, код кромпира и лука да буду 40 до 50 тона по хектару, шаргарепе 60 тона по хектару, пасуља до три тоне по хектару...
Тако за хектар шаргарепе треба уложити око 10.000 евра - 1.180 000 динара, али ако је принос изнад 40 тона по хектару и коштање изнад 30 динара, доноси добит. Шаргарепом се сада навелико тргује у распону од 30 до 60 динара. Килограм шаргарепе од, на пример, 50 динара навелико и принос од 50 тона по хектару доноси 2,5 милиона динара, дупло од уложених 1.180.000 динара, односно по хектару зарада је око 1.320.000 динара.
Код кромпира зарада је мало нижа, али је и улог мањи. Ко је кртолу продавао у октобру када је цена навелико била од 50 до 60 динара, тај је по хектару, када се одбије 8.000 евра улога - 944.000 динара добио мало више од милион динара зараде, ако је род продао по 50 динара и имао принос од 40 тона по хектару. Са вишом ценом и већим приносом, зарада је и већа.
Др Ђорђе Војновић са Пољопровредног факултета у Новом Саду рекао је за „Дневник” да се код нас сеје више од 40 различитих повртарских врста, али да је око 30 економски значајно
- Током протекле године, најисплативија производња остварена је код црног лука и стандардно код паприке и парадајза. Пошто на домаћем тржишту немамо довољно пасуља и кромпира те две повртне врсте могле би бити перспективне за домаће повртарство.
Тренутно је килограм црног лука навелико 45 динара, а био је у јуну и 75 и 80 динара. Приноси су ове године били различити, код неких професионалних повртара род је био свега 30 тона по хектару, а у добрим годинама могу да буду и 80 до стотину тона.
Уколико се помножи 30 тона по хектару са 45 динара добије се 1.350.000 динара или 2.250.000 динара када је лук вредео навелико 75 динара. Зарада у оба случаја постоји јер сетва по хектару од око 10.000 евра - 1.180.000 динара је исплаћена.
Молски мали повртари који су сејали першун задовољни су ценом килограма першуна који на пијацама продају за 300 динара по килограму, а навелико пет до десет килограма за 250 динара килограм.
Кажу да зараде има и да је најбоље да се сеје више повртних врста, јер се онда приходи и губици преливају и могу покривати трошкови оног поврћа које је подбацило.
По хектару се, напомињу, код професионалних произвођача може добити 20 тона першуна.
З. Делић