few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Надница сезонцима у аграру око 300 динара на сат

02.04.2022. 12:49 12:53
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Пролећна сезона радова у пољопривреди је у току и време је да се на пословима у пољу, виноградима, воћњацима... ангажује велики број сезонских радника.

Понуда радних места за сезонске послове на њивама прилично је скромна што, наравно, не значи да се сезонски радници не ангажују или да нису потребни већ показује да је последњих неколико година дошло до премене приликом њиховог ангажмана. Наиме, сезонске раднике у пољопривреди сада, углавном, самостално ангажују пољопривредна газдинства или пољопривредна предузећа, ређе него раније сезонци се ангажују преко агенција за запошљавање радника на привременим и поверемним пословима, док понуде радова у пољопривреди преко студентских задруга практично нема. Уз садашљи начин ангажмана, сезонски радници су у бољој позицији него раније јер су пријављени током обављања посла, а то укључује и остваривање свих радних права која су регулисана одговарајућим законским документима.

Ипак, радна места у пољопривреди током сезоне нуде се и преко огласа, а понуда послова је различита. Тако се већ сад траже раднци за пролећне радове у малињацима, а послодавци, готово без разлике, истичу да постоји могућност да ће, ако посао добро обаве, радници бити ангажовани и у време брања малина. Занимљиво је и то да је све више огласа у којима се нуди ангажман на неком газдинству, фарми или плантажи, пре свега посао помоћних радника на фармама свиња, крава или пилића, те плантажама воћа и при томе се посао нуди брачном пару.

Готово сви послодавци радницима обезбеђују бесплатан смештај и храну, а има и оних који не наплаћују трошкове за струју, грејање и интернет

Има и понуда за рад у виноградарству, а та врста ангажмана неретко се везује и за вински туризам, што подразумева и нека друга знања и вештине осим оних из домена пољопривреде - јер понуда, која подразумева живот на имању, пријаву и редовну зараду, укључује ангажман брачних партнера као домаћина имања и домаћица, те је, уз послове у винограду и око њега, потребно знати и припремати храну, дочекивати госте... Готово сви послодавци радницима обезбеђују бесплатан смештај и храну, а има и оних који не наплаћују трошкове за струју, грејање и интернет. Колике зараде послодавци нуде тешко је рећи јер се о износима углавном договара, али се указује да су плате редовне и да се исплаћују крајем сваког месеца.

Међу пословима који се нуде је и онај усмерен ка младима до 30 година, а за послове у производњи сокова од свежег воћа. Они који се одлуче да се јаве за тај посао могу да рачунају на сатницу од 230 динара и оброк током смене.

Последњих година је на великим површинама подигнуто доста нових винограда, а пошто се добар део посла у њима мора радити ручно, потребно је у једном тренутку ангажовати велики број радника. Како кажу виноградари, све се чешће дешава да сезонаца, обучених за послове у виноградству, нема довољно. Разлога је много, а међу њима су и то што су многи сезонци отишли у иностранство, али и то што су велики винари, због повећања обима посла, многе некад сезонске раднике запослили за стално, па они, једноставно, више нису доступни онда када се сезонски послови морају обавити.


Рад и за месечну плату

Потребни су и радници на фарми оваца, а за овај посао углавном је неопходно искуство и дозвола за вожњу трактора.

Има и понуда за заинтересоване за производњу зачинског биља, а траже се и радници који би били ангажовани на пословима сортирања и одвајање воћа за даљу дистрибуцију, за шта се нуди месечна плата од 40.000 динара.


- Ситуација с радном снагом за рад у винограду је променљива и зависи од обима посла па се дешава да повремено сезонци недостају, пре свега радници који знају да раде у винограду јер је виноградарство специфично - каже један од виноградара, чији су виногради на обронцима Фрушке горе у близини Новог Сада. - Ипак, за сада успевам да све урадим на време и да их ангажујем довољно. Сатница је око 300 динара, што је, у односу на протекли период, више.

Наравно, поред огласа у којима се траже радници за послове у пољопривреди, има и оних који су спремни да обаве неке послове у пољопривреди. Највише понуда је за, сечење дрва и крчење земље...

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар