Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nadnica sezoncima u agraru oko 300 dinara na sat

02.04.2022. 12:49 12:53
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Prolećna sezona radova u poljoprivredi je u toku i vreme je da se na poslovima u polju, vinogradima, voćnjacima... angažuje veliki broj sezonskih radnika.

Ponuda radnih mesta za sezonske poslove na njivama prilično je skromna što, naravno, ne znači da se sezonski radnici ne angažuju ili da nisu potrebni već pokazuje da je poslednjih nekoliko godina došlo do premene prilikom njihovog angažmana. Naime, sezonske radnike u poljoprivredi sada, uglavnom, samostalno angažuju poljoprivredna gazdinstva ili poljoprivredna preduzeća, ređe nego ranije sezonci se angažuju preko agencija za zapošljavanje radnika na privremenim i poveremnim poslovima, dok ponude radova u poljoprivredi preko studentskih zadruga praktično nema. Uz sadašlji način angažmana, sezonski radnici su u boljoj poziciji nego ranije jer su prijavljeni tokom obavljanja posla, a to uključuje i ostvarivanje svih radnih prava koja su regulisana odgovarajućim zakonskim dokumentima.

Ipak, radna mesta u poljoprivredi tokom sezone nude se i preko oglasa, a ponuda poslova je različita. Tako se već sad traže radnci za prolećne radove u malinjacima, a poslodavci, gotovo bez razlike, ističu da postoji mogućnost da će, ako posao dobro obave, radnici biti angažovani i u vreme branja malina. Zanimljivo je i to da je sve više oglasa u kojima se nudi angažman na nekom gazdinstvu, farmi ili plantaži, pre svega posao pomoćnih radnika na farmama svinja, krava ili pilića, te plantažama voća i pri tome se posao nudi bračnom paru.

Gotovo svi poslodavci radnicima obezbeđuju besplatan smeštaj i hranu, a ima i onih koji ne naplaćuju troškove za struju, grejanje i internet

Ima i ponuda za rad u vinogradarstvu, a ta vrsta angažmana neretko se vezuje i za vinski turizam, što podrazumeva i neka druga znanja i veštine osim onih iz domena poljoprivrede - jer ponuda, koja podrazumeva život na imanju, prijavu i redovnu zaradu, uključuje angažman bračnih partnera kao domaćina imanja i domaćica, te je, uz poslove u vinogradu i oko njega, potrebno znati i pripremati hranu, dočekivati goste... Gotovo svi poslodavci radnicima obezbeđuju besplatan smeštaj i hranu, a ima i onih koji ne naplaćuju troškove za struju, grejanje i internet. Kolike zarade poslodavci nude teško je reći jer se o iznosima uglavnom dogovara, ali se ukazuje da su plate redovne i da se isplaćuju krajem svakog meseca.

Među poslovima koji se nude je i onaj usmeren ka mladima do 30 godina, a za poslove u proizvodnji sokova od svežeg voća. Oni koji se odluče da se jave za taj posao mogu da računaju na satnicu od 230 dinara i obrok tokom smene.

Poslednjih godina je na velikim površinama podignuto dosta novih vinograda, a pošto se dobar deo posla u njima mora raditi ručno, potrebno je u jednom trenutku angažovati veliki broj radnika. Kako kažu vinogradari, sve se češće dešava da sezonaca, obučenih za poslove u vinogradstvu, nema dovoljno. Razloga je mnogo, a među njima su i to što su mnogi sezonci otišli u inostranstvo, ali i to što su veliki vinari, zbog povećanja obima posla, mnoge nekad sezonske radnike zaposlili za stalno, pa oni, jednostavno, više nisu dostupni onda kada se sezonski poslovi moraju obaviti.


Rad i za mesečnu platu

Potrebni su i radnici na farmi ovaca, a za ovaj posao uglavnom je neophodno iskustvo i dozvola za vožnju traktora.

Ima i ponuda za zainteresovane za proizvodnju začinskog bilja, a traže se i radnici koji bi bili angažovani na poslovima sortiranja i odvajanje voća za dalju distribuciju, za šta se nudi mesečna plata od 40.000 dinara.


- Situacija s radnom snagom za rad u vinogradu je promenljiva i zavisi od obima posla pa se dešava da povremeno sezonci nedostaju, pre svega radnici koji znaju da rade u vinogradu jer je vinogradarstvo specifično - kaže jedan od vinogradara, čiji su vinogradi na obroncima Fruške gore u blizini Novog Sada. - Ipak, za sada uspevam da sve uradim na vreme i da ih angažujem dovoljno. Satnica je oko 300 dinara, što je, u odnosu na protekli period, više.

Naravno, pored oglasa u kojima se traže radnici za poslove u poljoprivredi, ima i onih koji su spremni da obave neke poslove u poljoprivredi. Najviše ponuda je za, sečenje drva i krčenje zemlje...

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar