overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Котрљање равницом: Препознали шансу у хладно цеђеним уљима

03.06.2017. 23:26 23:29
Пише:
Извор: Милорад Митровић

Пошто за обраду имају свега 13 хектара оранице породичног газдинства млади супружници Норберт и Ерика Балинт из Утрина, оријентисали су се на прераду сировина које сами произведу на њивама у атару овог места ађанске општине: соје, сунцокрета, уљане репице, тикве голице и мака.

Због тога су уз газдинство отворили фирму СЗР „Интер-Аграр” да би за прераду могли додатно откупљивати неопходну количину соје.

Ерика је маркетинг mеnayеr, Норберту је струка електромеханика, а пошто су одрастали у селу, виде могућност да у Утринама остану, раде и опстану. У Утринама још неколико мештана има отворене фирме које се баве трговином и другим пословима, а једино су Ерика и Норберт шансу препознали у преради индустријског биља са својих њива, па се већина рода пред купцима нађе у боцама у виду хладно цеђеног уља. 

У преради сојиног зрна амбициозни млади брачни пар је кренуо са прављењем пуномасног сојиног гриза и сојине погаче, такође и сировог сојиног уља, а производњу су проширили на хладно цеђено јестиво уље сунцокрета, репице, мака и тикве голице, ту су и брашно од семена тикве голице, маково брашно…

- Све оно што производимо ми и прерађујемо и пробамо да пласирамо као здраву храну на домаћем и иностраном тржишту, као локалне војвођанске производе. Пошто немамо довољне количине соју откупљујемо и од других произвођача, међутим, код сунцокрета посебно се мора водити рачуна о квалитету сировина па користимо само из сопствене производње, јер за добијање хладно цеђеног јестивог уља није свеједно каквог је квалитета зрно, проценат нечистоће и влага – објашњава Норберт Балинт.

Освајање тржишта није ни мало једноставно, јер су хладно цеђена уља и други производи здраве хране из њихове мануфактуре скупљи у односу на ове артикле из индустријске производње.


Брендирање локалних производа

У Кањижи је на месној пијаци почела серија представљања локалних производа „Војвођански бренд”, где су приказани локални занатски и прехрамбени производи. Сиреви, хладно цеђена уља, природна домаћа пића, тестенине, посластице, украсни и употребни предмети почели су да се брендирају и са препознатљивом ознаком нуде се на тржишту. Представљања ће се наставити у Сенти, Бачкој Тополи и другим местима, а планира се отварање 40 до 50 продавница на подручју Војводине, у којима би доминирали производи са ознаком „Војвођански бренд”, како би се лакше прокрчио пут до купаца.


- Увидели смо да није лако са скупљим производима прокрчити пут до купаца, без обзира на карактер и квалитет наших производа. Сви разумеју да су то производи који су бољи за људску исхрану и здравље, али због ниског животног стандарда немају довољно пара да би их куповали, па се одлучују за јефтиније производе. На домаћем тржишту за сада се највише ослањамо на промотивне активности и продају на разним манифестацијама, а за озбиљнији пазар највише тражње има на тржишту суседне Мађарске, где смо започели извоз. Тренутно су тамо најтраженији хладно цеђено сунцокретово уље, репицино и маково уље – сазнајемо од нашег саговорника.

У производњи хладно цеђеног јестивог сунцокретовог уља из Утрина нема додатне хемије, нити конзерванса, а литар стаје 200 динара, по истој цени продаје се сојино и уље од репице. Боца маковог уља од четврт литре стаје 680, а пола литре бундевиног уља 1.200 динара.

- Конкуренције у овој производњи има у Суботици, Новом Саду и другим местима, па је нама малим произвођачима тешко да се пробијемо на тржиште, поготово што пуно људи који користе ове производе здраве хране снабдева се углавном на истом месту. Није лако пробити се на рафове продавница здраве хране поред произвођача који су ту већ присутни. Када се појави нови произвођач, треба стећи поверење муштерија, па је добро што имамо могућности наступа на манифестацијама где се даје значај локалним производима, тако да људи имају прилике да пробају и увере се у квалитет – додаје Норберт Балинт.

Породица Балинт је пуно улагала у производни погон, који је како уверава Норберт најбитнији, јер само добром машином може да се дође до квалитетног хладно цеђеног уља, до којег се долази пресовањем сировина и филтрирањем.

- Потребно је пуно и радне снаге и времена да се све постигне, а када се сви трошкови и уложени труд саберу и ставе у однос са ценом која се може постићи на тржишту, тешко је доћи до добре зараде. Радимо породично и у томе налазимо рачуницу. Пребродили смо почетну фазу, научили како и шта треба да радимо према технологији коју смо добили куповином машине, па сви купци који су до сада пробали наше производе задовољни су квалитетом уља, укусом, мирисом и другим својствима – утисак је Ерике Балинт.

Породица Балинт 40 подсто расположивих ораница сеје сунцокрет. Мак је на једном хектару јер око њега има пуно ручног посла јер се не користе хербициди него се коров сузбија окопавањем, берба и све остало док се дође до чистог зрна се такође обавља ручно и због тога се добија квалитетније маково уље. Тиква голица се простире на три хектара, а у берби добро дође испомоћ комбајна из месне задруге, па се семе тикве суши и даље прерађује.

- Тек смо започели самостални бизнис, али смо млади и верујемо у будућност посла коме се посвећујемо – наглашавају Ерика и Норберт Балинт.

Милорад Митровић

Аутор:
Пошаљите коментар