light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

АФРИЧКА КУГА СВИЊА ХАРА СЛАВОНИЈОМ, СРБИЈА НАПЕТО ПРАТИ; Владо из Ретковаца каже “НЕ ДАМ ДА ИХ УБИЈУ”

19.08.2024. 11:24 11:36
Пише:
Извор: Pixabay, ilustracija

Божо још има 75 свиња. Морао их је вишеструко осигурати од заразе. Оградио их је мрежама и најлонима, а хлади их вентилаторима.

Село Ретковци некада је било познато по узгоју свиња но, посљедњих година, а нарочито месеци, свиње су постале ретка појава. Углавном им је пресудила афричка свињска куга због које су прошле године, а и ове, угинуле или су еутаназиране. Наиме, од краја јула па до данас у Ретковцима је забележено пет случајева свињске куге и еутаназирано је око 300-тинак комада свиња.

- Дошли су и код мене с намером да ми побију свиње јер су у другој категорији смештаја, али нисам дао. Ни једна није оболела, имам све дезинфекцијске мере, а свињци су категоризовани ниже административном грешком и нисам дао инспекцији да уђу у двориште. Нека ме казне. Касније су дошли у контролу и рекли да је објекат доиста добар и сигуран и нема потребе за убијањем - каже Владо Мандић који још од прошле пандемије свињске куге строго пази ко му улази у двориште јер чува своје свиње од заразе.

Имао је прошле године далеко више свиња, а када се прочуло о ширењу свињске куге по Славонији, већину је одлучио да прода и закоље пре него што се куга се приближила селу.

- Купио сам три велика замрзивача и поклао онолико колико је стало у њих. Желео сам да сачувам месо за израду кулена. Данас, ено, замрзивачи стоје празни. Кулена је остало још нешто мало... показује Владо своје свињске производе. Иако му свињогојство није примарна делатност, јер узгаја и бикове, своје свиње желео би да сачува од еутаназије.

- Мислим да сам један од свега пар људи у селу који још имају више десетака комада свиња. Свима другима су еутаназиране. Имам их око 75, међу њима доста крмача које су за расплод. Када се појавила куга, учинио сам баш све да сачувам свиње. Сад сам их још и прекрио мрежама и најлонима, а у свињце поставио вентилаторе, да не поцркају од ових врућина. Инспектори ме стално обилазе и контролишу све. Ми не идемо никуд нити дозвољавамо људима да долазе, само да неко не би донео заразу - каже Божо Драгичевић који је све до појаве свињске куге прошле године планирао да отвори и мини фарму коју би препустио на вођење сину, али сада није сигуран да ће то да уради.

И Србија се у неколико таласа суочавала с афричком кугом свиња, а дешавања у Славонији војвођански свињари пажљиво прате.

Од почетка године, забележено је више од 1.000 случајева на домаћим фармама, што је довело до еутаназије десетина хиљада свиња у покушају да се заустави ширење заразе. Тренутно, ове болести нема на нашој територији, али се предузимају све мере превенције, како се не би раширила из Хрватске.

Влада Србије је, у време епидемије код нас, предузела бројне мере, укључујући строге контроле кретања свиња, забрану сајмова и окупљања животиња, као и друге превентивне акције како би се спречило даље ширење болести.

Ситуација се прати, јер болест може остати присутна у земљишту и до неколико година, што отежава потпуно искорењивање. Континуиране мере контроле и надзора су од кључног значаја како би се спречила даља штета по сточарство у Србији.

Дневник, 24сата

Аутор:
Пошаљите коментар
УЖАС ПРЕД ПРАЗНИКЕ, кад се печење НАЈВИШЕ ТРАЖИ Поново се појавила афричка куга свиња; Одмах предузете ХИТНЕ мере

УЖАС ПРЕД ПРАЗНИКЕ, кад се печење НАЈВИШЕ ТРАЖИ Поново се појавила афричка куга свиња; Одмах предузете ХИТНЕ мере

26.04.2024. 18:33 18:52
ПОВРАТАК ПОШАСТИ Афричка куга регистрована је у околини Бијељине на фарми са близу 1.000 свиња!

ПОВРАТАК ПОШАСТИ Афричка куга регистрована је у околини Бијељине на фарми са близу 1.000 свиња!

09.04.2024. 20:49 20:51