Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

AFRIČKA KUGA SVINJA HARA SLAVONIJOM, SRBIJA NAPETO PRATI; Vlado iz Retkovaca kaže “NE DAM DA IH UBIJU”

19.08.2024. 11:24 11:36
Piše:
Izvor: Pixabay, ilustracija

Božo još ima 75 svinja. Morao ih je višestruko osigurati od zaraze. Ogradio ih je mrežama i najlonima, a hladi ih ventilatorima.

Selo Retkovci nekada je bilo poznato po uzgoju svinja no, posljednjih godina, a naročito meseci, svinje su postale retka pojava. Uglavnom im je presudila afrička svinjska kuga zbog koje su prošle godine, a i ove, uginule ili su eutanazirane. Naime, od kraja jula pa do danas u Retkovcima je zabeleženo pet slučajeva svinjske kuge i eutanazirano je oko 300-tinak komada svinja.

- Došli su i kod mene s namerom da mi pobiju svinje jer su u drugoj kategoriji smeštaja, ali nisam dao. Ni jedna nije obolela, imam sve dezinfekcijske mere, a svinjci su kategorizovani niže administrativnom greškom i nisam dao inspekciji da uđu u dvorište. Neka me kazne. Kasnije su došli u kontrolu i rekli da je objekat doista dobar i siguran i nema potrebe za ubijanjem - kaže Vlado Mandić koji još od prošle pandemije svinjske kuge strogo pazi ko mu ulazi u dvorište jer čuva svoje svinje od zaraze.

Imao je prošle godine daleko više svinja, a kada se pročulo o širenju svinjske kuge po Slavoniji, većinu je odlučio da proda i zakolje pre nego što se kuga se približila selu.

- Kupio sam tri velika zamrzivača i poklao onoliko koliko je stalo u njih. Želeo sam da sačuvam meso za izradu kulena. Danas, eno, zamrzivači stoje prazni. Kulena je ostalo još nešto malo... pokazuje Vlado svoje svinjske proizvode. Iako mu svinjogojstvo nije primarna delatnost, jer uzgaja i bikove, svoje svinje želeo bi da sačuva od eutanazije.

- Mislim da sam jedan od svega par ljudi u selu koji još imaju više desetaka komada svinja. Svima drugima su eutanazirane. Imam ih oko 75, među njima dosta krmača koje su za rasplod. Kada se pojavila kuga, učinio sam baš sve da sačuvam svinje. Sad sam ih još i prekrio mrežama i najlonima, a u svinjce postavio ventilatore, da ne pocrkaju od ovih vrućina. Inspektori me stalno obilaze i kontrolišu sve. Mi ne idemo nikud niti dozvoljavamo ljudima da dolaze, samo da neko ne bi doneo zarazu - kaže Božo Dragičević koji je sve do pojave svinjske kuge prošle godine planirao da otvori i mini farmu koju bi prepustio na vođenje sinu, ali sada nije siguran da će to da uradi.

I Srbija se u nekoliko talasa suočavala s afričkom kugom svinja, a dešavanja u Slavoniji vojvođanski svinjari pažljivo prate.

Od početka godine, zabeleženo je više od 1.000 slučajeva na domaćim farmama, što je dovelo do eutanazije desetina hiljada svinja u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze. Trenutno, ove bolesti nema na našoj teritoriji, ali se preduzimaju sve mere prevencije, kako se ne bi raširila iz Hrvatske.

Vlada Srbije je, u vreme epidemije kod nas, preduzela brojne mere, uključujući stroge kontrole kretanja svinja, zabranu sajmova i okupljanja životinja, kao i druge preventivne akcije kako bi se sprečilo dalje širenje bolesti.

Situacija se prati, jer bolest može ostati prisutna u zemljištu i do nekoliko godina, što otežava potpuno iskorenjivanje. Kontinuirane mere kontrole i nadzora su od ključnog značaja kako bi se sprečila dalja šteta po stočarstvo u Srbiji.

Dnevnik, 24sata

Autor:
Pošaljite komentar
UŽAS PRED PRAZNIKE, kad se pečenje NAJVIŠE TRAŽI Ponovo se pojavila afrička kuga svinja; Odmah preduzete HITNE mere

UŽAS PRED PRAZNIKE, kad se pečenje NAJVIŠE TRAŽI Ponovo se pojavila afrička kuga svinja; Odmah preduzete HITNE mere

26.04.2024. 18:33 18:52
POVRATAK POŠASTI Afrička kuga registrovana je u okolini Bijeljine na farmi sa blizu 1.000 svinja!

POVRATAK POŠASTI Afrička kuga registrovana je u okolini Bijeljine na farmi sa blizu 1.000 svinja!

09.04.2024. 20:49 20:51