overcast clouds
10°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИЖЕ КИРИЈЕ У СЕПТЕМБРУ Ево у ком граду су највише појефтинили станови

06.10.2023. 11:40 12:12
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Цене најма у Србији данас су ниже око 30 одсто у односу на исти период прошле године, а подаци показују да се тај тренд наставља.

У септембру ове године највећи пад кирија забележен је у Нишу, и то више од 15 одсто, док су на неким општинама у Београду и Новом Саду у истом периоду пале до 7 одсто.

Јелена Давидовић, вођа продајног тима портала Nеkrеtninе.rs каже за "Блиц Бизнис" да су цене најма станова данас доста ниже него prеthodnе године када су изазвале велику пометњу на тржишту. Она истиче да упркос забележеном паду, у Београду се кирије и даље могу окарактерисати као скупе.

- Тржиште изнајмљивања је стабилније, кирије су 30 одсто ниже у односу на прошлу годину. У оглашеној понуди поново се могу пронаћи станови на подручју ширег центра града по цени од 350 евра до 500 евра што је прошле године готово било немогуће. Цене варирају у зависности од локације, квадратуре као и нивоа опремљености стана. Међутим, није реткост да још увек постоје некретнине за које станодавци држе нереалне цене издавања - каже Давидовић.

Према њеним речима, у ком правцу це се даље кретати ситуација на тржишту издавања у највећој мери одредиће кретање инфлације, која снажно утиче на куповну и потрошачку моћ грађана. Како каже, мало је вероватно очекивати да це грађани који су у ситуацији да изнајмљују некретнину моћи да прате тренд раста цена, па је важно да то станодавци имају у виду приликом формирања износа месечне кирије.

Кирије у Нишу јефтиније за 15 одсто

У септембру су кирије у Нишу пале скоро на свим већим општинама. Највећи пад забележен је на општини Палилула и то чак 15,63 одсто. У општини Дурлан, најам је јефтинији за 5 одсто, док на општини Пантелеј 4,48 одсто.

Једина општина у овом граду која у истом периоду бележи раст цена најма је центар града, односно Булевар Немањића, где су кирије у септембру поскупеле за 3,17 одсто, показују подаци портала Nеkrеtninе.rs.

Пале кирије и у Новом Саду и у Београду

Најам је у Новом Саду у септембру појефтинио за 7,45 одсто и то на општини Ново насеље, док су на општини Подбара кирије пале за 1,94 одсто. У истом периоду, кирије су поскупеле на централним локацијама и то за 6,09 одсто, а на општини Грбавица за 2,73 одсто.

На основу података портала Nеkrеtninе.rs али и тренутно актуелних огласа може се видети да су кирије у Београду доста ниже на неким локацијама, док се на појединим и даље "држе". Највећи пад у септембру бележи општина Миријево, где су кирије појефтиниле за 6,98 одсто. На општини Палилула кирије су у прошлом месецу појефтиниле за 2,44 одсто, док на Новом Београду, где стручњаци тврде пад цена најслабије иде, цене најма пале су за 0,70 одсто.

Са друге стране, центар града бележи благи раст кирија и то за 1,88 одсто, општина Вождовац 1,75 одсто док су на Врачару кирије у септембру "скочиле" за 0,67 одсто.

Кирије у Крагујевцу и Панчеву и даље расту

На градским локацијама у Крагујевцу прошлог месеца забележен је озбиљан раст цена најма. Подаци портала Nеkrеtninе.rs показују да је у септембру кирија поскупела за око 41,46 одсто. Како то изгледа у реалности може се закључити на основу актуелних огласа где најјефтинија гарсоњера износи 170 евра, док се једнособни станови крећу од 200 евра.

Раст кирија забележен је и на градским локацијама Панчева, где су станарине у септембру скупље за 28,36 одсто. Најам мањих једнособних станова на централним локацијама овог града кошта од 150 и 200 евра, док се мало већи од 50 квадрата крећу од 250 евра.

Блиц

Аутор:
Пошаљите коментар
Изнајмљивање станова све скупље у Новом Саду

Изнајмљивање станова све скупље у Новом Саду

28.09.2019. 22:55 22:57