НЕМАЧКА КУКА: Плата и до 6.500 евра, нема радника: Ево која су ТРАЖЕНА ЗАНИМАЊА
Немачким ресторанима и хотелима тренутно фали више од 65.000 запослених, информација је удружења угоститеља Дехога.
Недостатак запослених, према истраживањима која се раде месечно, стална је бољка бранше, рекли су у удружењу.
“Савезна агенција за рад пријавила је 33.160 слободних радних места у угоститељству за јуни. Међутим, претпостављамо да је стварна потражња најмање двоструко већа, јер многе фирме више не пријављују своја слободна радна места”, рекла је Сандра Варден, стручњак за тржиште рада из Дехоге.
Она је указала на бројке из јуна 2019. када је пријављено скоро 40.000 слободних радних места. “А као што знамо, проблем се од тада погоршао (у јеку пандемије),” рекла је.
“Посебно сада, у сезони годишњих одмора и повећаног интереса за туристичке дестинације, потреба расте,” рекла је она.
У међувремену, угоститељски сектор носио се са ситуацијом како је умео
“Има објеката који су због мањка запослених принуђени да скрате радно време, затворе их одређеним данима или ограниче понуду у јеловнику” – поручују у Дехоги.
Неки ресторани су почели да уводе самопослуживање. Дехога се нада да ће се брзо осетити ефекти закона о стручној радној снази из иноземства и да ће избеглице моћи лакше до посла.
Поред тога, удружење је позвало на кампању за обуку из вишеструких вештина и да се практичне професије и вештине више цене. У угоститељству се просечне плате крећу од 2.000 до 3.000 евра.
Ово су просечне плате у услужним делатностима у Немачкој
Конобар: до 3.750 евра
Кувар: до 6.500 евра
Пекар: до 4.000 евра
Рецепционер: 1.700 евра
Евент менаџер: 3.500 евра
Радници у угоститељству често имају напојницу и бесплатан оброк за време радног времена, а ту су и бенефиције, као што су флексибилно радног вре и могућност напредовања у каријери.
пословни.хр