NEMAČKA KUKA: Plata i do 6.500 evra, nema radnika: Evo koja su TRAŽENA ZANIMANJA
Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, informacija je udruženja ugostitelja Dehoga.
Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, stalna je boljka branše, rekli su u udruženju.
“Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za juni. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta”, rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.
Ona je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. “A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je.
“Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba raste,” rekla je ona.
U međuvremenu, ugostiteljski sektor nosio se sa situacijom kako je umeo
“Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate radno vreme, zatvore ih određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku” – poručuju u Dehogi.
Neki restorani su počeli da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inozemstva i da će izbeglice moći lakše do posla.
Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene. U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.
Ovo su prosečne plate u uslužnim delatnostima u Nemačkoj
Konobar: do 3.750 evra
Kuvar: do 6.500 evra
Pekar: do 4.000 evra
Recepcioner: 1.700 evra
Event menadžer: 3.500 evra
Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok za vreme radnog vremena, a tu su i beneficije, kao što su fleksibilno radnog vre i mogućnost napredovanja u karijeri.
poslovni.hr