Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NEMAČKA KUKA: Plata i do 6.500 evra, nema radnika: Evo koja su TRAŽENA ZANIMANJA

24.07.2023. 11:16 11:18
Piše:
Izvor: pixabay.com

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, informacija je udruženja ugostitelja Dehoga.

Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, stalna je boljka branše, rekli su u udruženju.

“Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za juni. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta”, rekla je Sandra Varden, stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Ona je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. “A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),” rekla je.

“Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba raste,” rekla je ona.

U međuvremenu, ugostiteljski sektor nosio se sa situacijom kako je umeo

 “Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate radno vreme, zatvore ih određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku” – poručuju u Dehogi.

Neki restorani su počeli da uvode samoposluživanje. Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inozemstva i da će izbeglice moći lakše do posla.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene. U ugostiteljstvu se prosečne plate kreću od 2.000 do 3.000 evra.


Ovo su  prosečne plate u uslužnim delatnostima u Nemačkoj

Konobar: do 3.750 evra

Kuvar: do 6.500 evra

Pekar: do 4.000 evra

Recepcioner: 1.700 evra

Event menadžer: 3.500 evra


Radnici u ugostiteljstvu često imaju napojnicu i besplatan obrok za vreme radnog vremena, a tu su i beneficije, kao što su fleksibilno radnog vre i mogućnost napredovanja u karijeri.

poslovni.hr

Autor:
Pošaljite komentar
GAZDA JOJ OSTAO DUŽAN PLATE: Devojka otišla u Split na sezonski posao pa ubrzo ostala bez njega: "SAVRŠENO NAS JE LAGAO"

GAZDA JOJ OSTAO DUŽAN PLATE: Devojka otišla u Split na sezonski posao pa ubrzo ostala bez njega: "SAVRŠENO NAS JE LAGAO"

30.06.2023. 17:42 18:18