light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Вучић: Г. Милановац, Пожега, Ужице и Лозница добијају обилазнице

12.11.2021. 10:43 13:20
Пише:
Извор: Tanjug (Rade Prelić)

БЕОГРАД: Представници владе и Путева Србије су, у присуству председника Александра Вучића, потписали комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац - петља Таково са представницима кинеске компаније Power цонструцтион цорпоратион оф China.

Уговор с Кинезима су потписали министар грађевинарства Томислав Момировић и в.д. директора Путева Србије Зоран Дробњак, а присуствовала је и амбасадорка Кине Чен Бо.



Такође, потписан је и Оквирни споразум о релизацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Кадињача.



Приступна саобраћајница Горњи Милановац - петља Таково дугачак је 9,4 километара, од чега ће на деоници од "Тенка" до Клатичева бити изграђено 4,7 километара новог пута, а од Клатичева до Такова у дужини од 4,7 километра биће реконструисан постојећи пут.



Радови би требало да почну у априлу наредне године.



Обилазница око Пожеге биће дуга 3,8 километара и спајаће државни пут првог реда Чачак - Пожега - Ужице и државног пута првог реда Косјерић - Пожега - Ариље са петљом Пожега на аутопуту ка Црној Гори који је у изградњи.



Обилазница око Ужица у дужини око 30 километара биће у профилу аутопута и део аутопута ка Црној Гори.



Обилазница око Лознице дужине 13,6 километара и ширине 30 метара део је пројекта изградње брзе саобраћајнице Ваљево-Лозница.



На обилазници ће бити 16 укрштања са локалним путевима - седам површинских, од чега три кружна, затим шест подвожњака и ти надвожњака.



Тунел испод превоја Кадињача дужине 1.260 метара требало би да скрати пут од Ужица до Бајине Баште за шест километара и да олакша саобраћај тако што ће се избећи више ризичних оштрих кривина испод Кадињаче које су уз то током снежних падавина тешко проходне, па је постојећи пут Дуб-Дубци зими неретко и затворен. Реконструисани пут ће бити дуг 6,28 километара.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након потписивања уговора са кинеском компанијом Power цонструцтион цорпоратион оф China за изградњу обилазница око Горњег Милановца, Пожеге, Ужица, Лознице и тунела Кадињача да ће држава први пут извођити тако велики новац за грађане и решавање њихових саобраћајних проблема у тим општинама и градовима.

Председник је казао да би обилазница око Горњег Милановца требало да буде завршена 2023. године, а у првој половини или првом кварталу 2024. обилазнице око Ужица, Пожеге и Лознице.

Додао је ће једино до 2025. остати да се заврши тунел испод Кадињаче, јер је то велики и компликован пројекат.

Вучић је нагласио да ти пројекти показују колико држава брине и о грађанима ван Београда, Новог Сада и других великих градова.

"Човек који премеће планине започиње са преметањем каменчића, каже древна кинеска пословица. Мислимо да смо корак по корак и камен по камен кренули да градимо нашу Србију и да напредујемо и брже него што смо сами очекивали и надали се пре неколико година", истакао је председник Србије.

Вучић је најавио да ће ускоро бити потписан и комерцијални уговор за градњу обилазнице око Крагујевца на коју ће се наставаљати брза саобраћајница од Вучковице ка Книћу Бумбаревом Брду и Мрчајевцима, како би се Крагуејвац спојио са тзв. Коридором 11.

Додао је да би за неколико недеље могла да буде завршена и отворена деоница аутопута "Милош Велики" од Прељине до Паковраће у дужини од 11 километара.

Представници владе и Путева Србије потписали су у Председништву Србије комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац - петља Таково са представницима кинеске компаније Power цонструцтион цорпоратион оф China.

Такође, потписан је и Оквирни споразум о релизацији пројеката изградње обилазница око Пожеге, Ужица, Лознице и тунела испод превоја Кадињача.

Вучић је захвалио амбасадорки Чен Бо на великом ангажману и труду, као и представницима кинеске компаније, пошто то, како је рекао, није било лак посао, јер су пројекти расути по Србији.

"Али, ово је за њих референца и за будућност и нешто што је веома важно за људе", истакао је Вучић.

Навео је да крећу радови на обилазници око Горењг Милановца и да ће бити завршени за две године.

Вучић додаје да ће бити дуга 9,5 км, а да је вредност радова 30 милиона евра, што је и највеће улагање у сам Горњи Милановац последњих деценија.

Председник је истакао да грађани више неће морати када долазе са аутопута да иду преко Такова, што је још 15 до 20 минута вожње.

Објаснио је да ће обилазница излазити на фабрику Металац односно у северни део Милановца.

Вучић је додао да је потписан и кровни споразум за обилазницу око Ужица која ће бити дуга 4,8 км, која ће имати и мост од 200 метара.

Такође, биће изграђена обилазница око Пожеге у дужини од 3,8 км, обилазница око Лознице 13,6 км и тунел Кадињаца од 1,2 километара.

Председник је нагласио, објашњавајући на мапи, да ће изградњом новог пута до Горњег Милановца бити измештен саобраћај из центра града и да ће деца бити много сигурнија.

Када је реч о Лозници, биће обилазница од Липничког Шора на путу до Брезјака код Ваљева у дужини од 13,6 км, додао је Вучић.

"Више камиони неће пролазити кроз Пожегу, нити поред две школе и све ће бити измештено из центра, који више неће патити од великог броја камиона", нагласио је он.

Када је реч о тунелу Кадињача, Вучић каже да ће тај инфраструктурни објекат бити од пресудног значаја за Ужицу, Бајину Башту и целу Западну Србију.

Тај тунел на правцу Дуб - Дубци од 6,28 км са данашњих 45 до 50 минута вожње између Ужица и Баште скратиће путовање на том путу на пола сата.

"Имаћете перфектан пут без серпентина као данас. Коначно ћемо са Таром и Перућцем и тим делом земље бити неупоредиво брже спојени", навео је Вучић.

Говорећи о обилазници око Ужица, каже да када се данас иде на Поникве и Кадињачу мора да се прође кроз центар Ужица, а ићи ће се обилазно како би се изашло на пут за Кадињачу и Бајину Башту, чиме се избегава саобраћајни хаос у Ужицу и смањује загађење ваздуха.

Председник је рекао да би требало што пре завршити експропријацију земљишта како би ти пројекти могли да се реализују.

Како је рекао, када ти пројекти буду готови, остаће само да се ураде централне улице у тим градовима и општинама.

Вучић је рекао да држава жели да подигне и Овчарско-каблараску клисуру, где ће бити направљена "стаклена кућа" од плексигласа за туристе, која ће бити велика атракција.

Много новца тамо улажемо, јер желимо да подигнемо Западну Србију, а без оваквих ствари то не можемо да урадимо, напоменуо је Вучић.

Председник је подсетио да су Кинези ангажовани и на изградњи обилазнице око Београда на сектору Б и да очекује да ће градити на сектору Ц од Бубањ Потока до Винче, као и да градити београдски метро.

"Има много пројеката, али на ово сам посебно поносан, јер показује да нисмо водили рачуна само о грађанима Београда", додао је Вучић.

Напоменуо је да ће само градња тунела Кадињача коштати 60 милиона евра.

Поручио је да очекује од Путева Србије да што пре ураде експропријацију земљишта, а од кинеске компаније да све то ураде у предвиђеном року и квалитету.

Вучић је нагласио да Чачани имају највише разлога за радост, јер тај град постаје велика раскрсница западне или централне Србије, као што је то Ниш на југу земље.

Јанг Бо: Обавићемо квалитетно и на време све радове

Генерални директор компаније Пауер констракшн korpporеjšn оф Чајна за Србију Јанг Бо каже да је свестан значаја пројеката о изградњи приступне саобраћајнице Горњи Милановац - петља Таково и обилазнице код Пожеге Ужица и Лознице, као и тунела испод Кадињаче.

"Свесни смо какав значај ови пројекти имају за побољшању саобраћајних услова у западним и југозападним крајевима Србије и зато ћемо настојати да све послове обавимо квалитетно и ефикасно, изјавио је Јанг Бо након потписивања комерцијалног и оквирног уговора за градњу ових саобраћајница.

Пауер Чајна ће, додао је, у потпуности искористити техничке и извођачке mogućnnosti, као и своја успешна искуства у реализацији пројеката у Србији, Европи и широм света да убрза грађевинске радове који се очекују у наредном периоду и да све обави квалитетно и ефикасно.

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо уахвалила је Србији што наставља сарадњу са Кином у области инфраструктуре.

„Нови путеви имају велики значај за локални економски развој и допринеће квалитету живота грађана ових крајева, што конкретно показује заједничку жељу наше две земље да развој треба да користи свим грађанима, а срећа сам да ће сарадња Кине и Србије томе допринети", рекла је амбасадорка.

Чен Бо је оценила да су prеthodnih година кинеске компаније попут Пауер Чајне освојиле поверење српске стране напредном технологијом, квалитетом изградње и поштовањем уговора.

„Уверена сам да ће наша сарадња у области инфраструктуре имати шире перспективе“, закључила је.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић обишао ТЕНТ Б: Урађен велики посао, биће довољно струје током зиме

Вучић обишао ТЕНТ Б: Урађен велики посао, биће довољно струје током зиме

11.11.2021. 10:16 12:18