У Србији расте производња и извоз сладоледа
БЕОГРАД: Производња сладоледа у Србији последњих година расте, а према подацима Привредне коморе Србије нарочито велики раст се бележи од 2019. када је произведено 51 одсто више сладоледа него годину дана раније.
У 2019. године произведено је 33.875 тона, а 2018. 22.313 тона.
Прошле године производња је била приближна рекордној 2019. години и износила је 33.818 тона.
Ранијих година је, показују подаци Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију ПКС, у Србији произвођено тек нешто више од 20.000 тона.
2016. производња је износила 20.202 тоне, 2017.године 21.415 а годину дана касније 22.313 тона.
Са порастом производње, расте и извоз ове омиљење летње посластице, па су прошле године извезене 22.230 тона, што је три пута више него 2016.
Највеће количине сладоледа, српски произвођачи извозе у земље нашег региона, а највише у Бугарску, Грчку, Црну Гору, Босну и Херцеговину, Хрватску.
Сладолед се извози и у Велику Британију, Немачку, Шпанију.
Осим великих фабрика сладоледа Фриком, Фронери Адриатиц и Сњишлион - Таково, које производе највеће количине и запошљавају око 2.000 радника, сладолед у нашој земљи прави и око сто малих занатских произвођача.