broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

У ПИТАЊУ СУ МИЛИЈАРДЕ Ево колико коштају Олимпијске игре у Паризу! Већ сада се очекује ПРЕКОРАЧЕЊЕ БУЏЕТА од „само“ 25 одсто, а главно питање – како се овај МЕГАПРОЈЕКАТ уопште исплати

27.07.2024. 21:02 21:14
Пише:
Извор: Ilustracija/Tanjug/AP

Олимпијске игре Париз 2024. су коначно ту! Очи целог света биле се упрте у јучерашњу организацију, а да ли су Парижани били на висини задатка, процените сами.

Оно што јесте интересантно, је питање колико новца је потребно да град буде домаћин ОИ и напослетку, када све прође, да ли је вредно?

До данас, трошкови објеката и организовања Олимпијаде и Параолимпијских игара су фиксирани на 8,9 милијарди евра. Како се у извештају S&P Глобал Ратингс наводи, очекује се да ће потрошња за Игре у Паризу бити испод 10 милијарди долара – само око 25 одсто више од почетног буџета.

Очекује се да ће обезбеђивање Олимпијских игара, овај догађај се суочава са ризицима као ниједан други спортски догађај у новијој историји, још више повећати цену. Француска је објавила да распоређује 45.000 полицајаца и војника и 50.000 приватних извођача да обезбеде Игре у региону Париза. А да би избегла штрајкове јавних радника, Француска је пристала да понуди бонусе и друге подстицаје пише портал Фирстпост.

Ту је и додатни трошак чишћења реке Сене, огромних 1,4 милијарде евра потрошено је да спортисти пливају у њој. Такође постоји око 3,5 милијарди евра за проширење линије метроа 14.

Упркос овим све већим трошковима, Организациони комитет Олимпијских игара инсистира на томе да су игре прилично „јефтине“.

Какви су трошкови у поређењу са prеthodnim играма?

Олимпијске игре у Паризу за сада су јефтиније од Игара у Лондону 2012. (16,8 милијарди долара), у Рију 2016. (23,6 милијарди долара) и Токију 2021. (преко 13,7 милијарди долара), према студији чији је коаутор Будзиер.

Према извештају S&P Глобал Ратингс, Игре у Рио де Жанеиру и Токију одступиле су од првобитних буџета за више од 350 одсто, односно 280 одсто.

Рад оксфордског економисте Бента Фливбјерга из 2020. открио је да је „свака Олимпијада од 1960. године премашила буџет, у просеку од 172 процента у реалном износу, што је највеће прекорачење забележено за било коју врсту мегапројекта".

Али како онда да су Игре у Паризу прекорачиле буџет за само 25 одсто?

Одговор се крије у већ постојећој инфраструктури. Око 95 одсто места предвиђених за коришћење током Олимпијских игара у Паризу постојало је пре победничке понуде града за домаћина Игара. После су изграђена само три: Олимпијско село вредно 1,6 милијарди долара, Центар за водене спортове вредан 190 милиона долара и место за гимнастику и бадминтон од 150 милиона долара.

Ако је толико скупо, зашто градови пристају да буду домаћини?

Међународни олимпијски комитет (МОК) је изјавио: "Одржавање Олимпијских игара ствара снажну економску корист".

Наводи се да одржавање Игара отвара више радних места, подстиче туризам и побољшава финансијско здравље града. У извештају Универзитета у Лиможу наводи се да се очекује да ће Олимпијске игре 2024. пружити Паризу нето економску корист од скоро 12,2 милијарде долара.

МОК често наводи Игре у Барселони 1992. као савршен пример како овај догађај оставља позитиван утицај на град. Након Игара те године, Барселона ће са једанаесте подигла на шесту најпопуларнију дестинацију у Европи.

ЦФР је цитирао студију о Олимпијским играма 2002. у Солт лејк ситију која је открила да су игре створиле „седам хиљада додатних радних места, око једне десетине броја који су обећали званичници, и без дугорочног повећања запослености“. Ови послови, многи у грађевинарству, често иду људима који су већ запослени.

Друга студија коју је цитирао ЦФР открила је да је само 10 одсто од 48.000 привремених послова током Игара у Лондону 2012. отишло људима који су раније били незапослени.

Организациони комитет Париз 2024. тврди да ће догађај бити „полуга за подстицање активности и запошљавања“, захваљујући „преко 181.000 ангажованих радних места“.

Прецизирало се да ова цифра укључује послове који су посебно креирани за ту прилику и послове који ће на неки начин бити укључени у Олимпијаду, а већ постоје.

То значи да неће бити ефекта цурења. Штавише, у многим случајевима, хотели, агенције за изнајмљивање аутомобила, авио компаније и сличне фирме су у националном или међународном власништву, што значи да се профит не задржава на граду домаћину.

Иначе, МОК је у Олимпијаду у Паризу уложио 1,7 милијарди долара.

Дневник/Телеграф бизнис

Аутор:
Пошаљите коментар
ВАЗУРА ПРИЧАО О ТРАНСФЕРИМА, НОВОЈ СЕЗОНИ, УПРАВИ И НАРАВНО "ВЕЧИТОМ РИВАЛУ": Звезда има огроман буџет, обећавам да ће са Станојевићем наш тим дати 100 одсто

ВАЗУРА ПРИЧАО О ТРАНСФЕРИМА, НОВОЈ СЕЗОНИ, УПРАВИ И НАРАВНО "ВЕЧИТОМ РИВАЛУ": Звезда има огроман буџет, обећавам да ће са Станојевићем наш тим дати 100 одсто

17.07.2024. 16:21 16:23