scattered clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СКУПО РУВО, СКУПА 'РАНА Ове године води се ПРАВИ РАТ У ХРВАТСКОЈ између туриста и угоститеља ЧАК И БОГАТАШИ КУВАЈУ У СОБАМА

03.08.2024. 09:43 10:02
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

У хрватским медијима све чу чешћи чланци у којима се туристички посленици жале на то да су их гости овог лета заобишли, а да и они који су стигли мање троше, јер су схватили да их "деру" ценама.

Како Јутарњи.хр наводи у свом тексту, "нису скупи, него прецењени", цене су посебно високе у ресторанима и продавницама, а гости то примећују и питање је како ће се понашати следеће године. Ову поруку су ових дана чули с више страна у покушајима да истраже да ли је хрватски туризам заиста у тако великом минусу како се прича на терену.

И статистика бележи пад посета

Прве незваничне бројке за јул кажу да је у Хрватској забележено око пет процената мање долазака страних туриста, при чему је са немачког, њима најважнијег тржишта, стигло готово десет процената мање туриста него прошле године у јулу, што је бројка која највише забрињава туристичке раднике.

Истовремено из Удружења угоститеља Хрватске приводе бројке о паду промета у угоститељским објектима на Јадрану. Бројке су на обали знатно ниже од просека Хрватске и све то значи да су им наши највернији одморишни гости, који долазе у Хрватску на море, подбацили. У сектору су опрезни с изјавама, држе се умереног оптимизма с поруком да се чека шта ће донети август, но види се брига да зарада неће бити онаква каквој су се надали.

"Није то тако страшно, неколико процената горе или доле, ионако причамо да нам не треба раст у сезони, али ипак треба водити рачуна о томе шта се догађа с немачким тржиштем, које је тешко надокнадити. Верујем да ће и званична статистика потврдити да никаквих проблема немају они који имају висок квалитет и вредност за новац", каже саговорник који је годинама у бранши.

Званично – све је скупље за 6 посто

Фискализација Пореске управе каже да је у јулу ове године износ рачуна у угоститељским објектима шест процената већи у односу на прошлу годину, уз 17 процената више издатих рачуна. Осим што ове бројке показују да туристи троше мање него прошле године, Јелена Табак, председница Удружења угоститеља, открива да су бројке од овог просека значајно лошије на обали.

Њихове анкете међу члановима показују да су у јулу имали просечни пад прихода од 20 процената у односу на јул прошле године, при чему истарски угоститељи бележе највећи пад од 30 процената, у Далмацији износи између 10 и 20 процената, а на острвима чак 50 процената.

Табак сматра да госте нису растерали високи трошкови, који су и даље нижи од оних у Немачкој и Италији, него су за пад потрошње криви лоша ситуација и пад стандарда.

Не слажу се сви с тим констатацијама. Дугогодишњи предузетник у туризму у Истри, Јасмин Шабић, који је прошле године продао своју агенцију за изнајмљивање вила Истриа Хоме, на основу искустава, анализа и бројних разговора с гостима закључује да нам се похлепа враћа као бумеранг. Сматра притом да су за то највише криви управо угоститељи и трговци и даје нам примере.

Моји гости кувају код куће

"Имам две куће за изнајмљивање које су изузетно високе вредности и тамо не долазе гости који то себи не могу приуштити. Чињеница је да су ти моји гости у prеthodnim годинама ишли у ресторане барем три пута недељно, а сада више не иду уопште јер не желе да плаћају прецењене услуге. Кувају код куће. Ево, сутра ми долазе Енглези, код којих су цене значајно више, примања су виша и све је код њих скупо. Ни они не иду у ресторане јер се осећају преварено и глупо. Једно вече сам дошао у кућу другим гостима да обавим неку ситницу и моји гости су кували, пекли су нешто у рерни, на роштиљу", испричао је Шабић који последњу годину јако пуно путује, види тамо цене и онда се шокира кад дође кући.

"Имам пуно пријатеља Немаца и разговарам с њима, али и с мојим гостима и чујем да нису сигурни да ће опет доћи код нас ако могу путовати у друге дестинације за нормалну цену. Истра већ дуже време није јефтина дестинација и то нам није циљ, али не смемо се довести у ситуацију да се гости осећају изиграно", закључује Шабић.

Дневник, Телеграф

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ПЛАЖЕ ПРЕПУНЕ, ЛЕЖАЉКЕ САМО 5 ЕВРА Туристи једногласни: Пронашли смо свој рај на Јадрану! Ево шта вам је потребно од ДОКУМЕНАТА и како да из Србије најбрже стигнете (ВИДЕО)

ПЛАЖЕ ПРЕПУНЕ, ЛЕЖАЉКЕ САМО 5 ЕВРА Туристи једногласни: Пронашли смо свој рај на Јадрану! Ево шта вам је потребно од ДОКУМЕНАТА и како да из Србије најбрже стигнете (ВИДЕО)

01.08.2024. 17:13 17:18
ГРЧКА И ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕ ВИШЕ ОД МИЛИОН СРБА У Хрватској и Црној Гори високе цене смањиле број туриста

ГРЧКА И ОВЕ ГОДИНЕ ОЧЕКУЈЕ ВИШЕ ОД МИЛИОН СРБА У Хрватској и Црној Гори високе цене смањиле број туриста

29.07.2024. 21:30 21:53