Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСТАВЉЕНА МАПА инвестиционих прилика за Србију у Уједињеним нацијама

18.07.2023. 22:53 23:01
Пише:
Извор: FoNet/Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija

ЊУЈОРК: Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Србије Јелена Беговић, представила је данас Мапу инвестиционих прилика у складу са Циљевима одрживог развоја за Србију, на догађају који је одржан у оквиру Политичког форума на високом нивоу у Уједињеним нацијама (УН).

Беговић је Мапу презентовала на догађају „Од оквира за финансирање Циљева одрживог развоја до акције“, који су заједнички организовале мисије Србије, Босне и Херцеговине и Индонезије при УН, Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) и Програм Уједињених нација за развој (УНДП).

“Мислим да је Србија некако као и увек лидер у региону али могу да кажем и на ширем, глобалном нивоу”, рекла је Беговић.

Додала је да је мапа урађена за кључне секторе у које треба улагати уколико Србија жели да остваримо циљеве одрживог развоја које су УН зацртале да треба да се достигну до 2030. године "како би свет постао боље место за живот".

“Србија је идентификовала пет главних сектора укључујући пољопривреду, производњу хране, инфраструктуру, обновљиве и нове изворе енергије, информационе технологије и то су области које доприносе бољитку не само наших грађана већ и бољитку и побољшању услова жовота на читавој планети”, рекла је Беговић.

Додаје да је у Мапи инвестиционих прилика представљен пример ветропаркова, као великог потенцијала за стране и домаће инвестиције и биотехнологију, као и пример Био4 кампуса, односно "како Србија види да наука и образовање могу да допринесу остваривању неких од циљева одрживог развоја".

Стални представник УНДП-а у Србији Јакуп Бериш изјавио је да се презентацијом Мапе у УН Србија представила као земља која је посвећена убрзању одрживог развоја, у складу са Агендом 2030.

"Био је заиста фантастичан догађај, учествујем у њима готово сваке године и ово је заиста био један од бољих догађаја организованих у оквиру форума. Послате су важне поруке о важности коришћења свих доступних домаћих ресурса, али и о подршци приватног сектора који треба да буде имплементиран у све критичне секторе. Заиста ми је драго да смо подржали министарку Беговић”, рекао је Бериш.

Мапу инвестиционих прилика у складу са Циљевима одрживог развоја су заједнички израдили Влада и канцеларија УНДП-а у Србији, која је такође пружила подршку институцијама Србије у организацији овог догађаја.

Мапа за Србију је израђена у складу са методологијом УНДП-а која је примењена у више од 30 земаља у свету.

 УНДП, Влада и надлежне институције одредили су секторе и области који представљају исплативе прилике за одржива улагања.

Захваљујући овој Мапи, инвеститори из целог света могу да пронађу информације о областима и секторима у Србији у којима постоје најатрактивније прилике за улагања у складу са Циљевима одрживог развоја УН-а, као и са националним развојним потребама и приоритетима Владе Србије.

Мапа је идентификовала пет сектора у којима постоје прилике за одржива улагања: храна и пиће, обновљиви извори енергије и алтернативна енергија, инфраструктура, технологија и комуникације и здравствена заштита. 

У оквиру ових сектора, издвојило се 13 најатрактивнијих области за одржива улагања: производња свежег воћа и поврћа, органска пољопривредна производња, производња соларне енергије и изградња ветроелектрана, развој и примена паметних технологија у пољопривреди, као и развој и примена софистицираних софтверских производа и услуга, затим пружање услуга управљања отпадом, изградња и управљање лучком инфраструктуром, изградња енергетски ефикасних стамбених објеката, изградња и управљање туристичком инфраструктуром, као и производња и испорука лекова, развој и пружање дигиталних и специјализованих здравствених услуга и употреба биотехнологије у медицини.

Потенцијални инвеститори на Мапи могу да пронађу информације о томе колико је новца потребно уложити у појединачне пројекте у овим областима, колики повраћај инвестиције могу да очекују и у ком временском року, на који начин је ова врста инвестиције усклађена са националним развојним приоритетима, као и о конкретним Циљевима одрживог развоја чијем остварењу би њихово одрживо улагање допринело.

Ова догађај је организован у оквиру Политичког форума на високом нивоу који се одржава у седишту УН у Њујорку од 10. до 19. јула, под покровитељством Комитета УН за економска и социјална питања, а чија је кључна тема убрзавање опоравка након пандемије корона вируса и примена Агенде 2030 за одрживи развој.

Аутор:
Пошаљите коментар