overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Котрљање равницом: Мелеми из природе опет у моди

05.11.2017. 10:02 10:30
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Могућност за обезбеђење егзистенције Силвија Михок из Новог Кнежевца препознала је у производњи препарата од лековитог биља за разне намене.

Справљањем мелема почела је да се бави пре шест година, у почетку сама, али јој сада у породичној радионици помажу и чланови породице, јер препарате које нуди наилазе на све веће интересовање.

- Све што је природно, што би се рекло, опет некако улази у моду – констатује Силвија Михок. - Ипак, није то мода, него људи увиђају потребу да се враћају природи и оном што она изнедри, не само у мелемима него у начину исхране, гардероби. Увек сам била заљубљеник природе, завршила сам својевремено смер биотехнологије у Сенћанској гимназији, нисам радила у струци него сам се једно време у Мађарској бавила другим пословима, у набавци делова за склапање радио апарата за аутомобилску индустрију.

Када је увидела да тај посао није за њу окренула је лист. Повратком у Нови Кнежевац почела је справљање природних препарата само за себе и породицу, па се то ширило на потребе познаника и пријатеља, који су чули и пробали. Уверили су се да им мелеми користе, тако да је заинтересованост расла, а повећавала и продукција у кућној мануфактури.

Наша саговорница се придружила Удружења жена “Кекнефелејч” у Новом Кнежевцу, чије се чланице бави израдом рукотворина, природних сокова, yеmova и других производа, па са њима иду на разне манифестације где их продају муштеријама.


Једном ногом на Златибору, другом на северу Баната

Силвији помаже породица која јој је велика подршка, а признаје да није тога, све сама не би могла да постигне. Силвија је иначе удата и њен супруг се бави лековитим биљем на Златибору, па осим тога што лековито биље скупља на северу Баната добија га и са планинског подручја.

Планира да се пресели у Ужице, да би породица била заједно, али вели да се до тада мора стрпити, једном ногом бити на Златибору и другом на северу Баната, где ће задржати своју радионицу за мелеме.


- Све се то ради више из љубави, него што се може остварити већа зарада, да се мало допуни кућни buyеt – каже Силвија Михок. – Осмелила  сам се и отишла корак даље, јер сам од почетка јуна ове године основала самосталну радњу, захваљујући томе што сам добила подстицајна средства за самозапошљавање од државе, 190.000 динара. За почетак скромног предузетничког посла то пуно значи и управо та подршка ми је помогла да кренем. Таква подршка је свакако добра за младе који би желели да уђу у предузетништво, у неки свој посао. Не може свако да оде у иностранство, мора неко и овде да остане. Па, ако већ остане, нешто паметно и корисно треба да ради, а ако је то из љубави, то и није тешко. Регистровану радњу морам имати годину дана, да измирујем обавезе, али и да нисам добила та средства, ја бих свакако регистровала радњу.

Силвија Михок за сваки производ из породичне радионице има сертификат, да је то “локални војвођански производ”. Прави она домаће сапуне разних фела, а и мелеме за разне тегобе.

- Увидела сам да је за многе који се интересују за коришћење мелема највећи покретач што имам и мала паковања. Доста муштерија дође и жали се да су “све пробали, а ништа не помаже”. Њима обично понудим мала пробна паковања од 10 милилитара која нису скупа, а онда када се увере да ли препарат делује зову, долазе и траже највећа паковања. И мени то значи сатисфакцију и мотив да се бавим овим послом. Мелеме пра­вим од гавеза за болове, затим ту су препарати на бази невена, па “СОС” мелем прве помоћи из природе који се састоји од седам врста лековитог биља. То је препарат за прву помоћ ако се било шта непредвиђено деси, попут опекотина или појаве екцема и друго. Имам и мелем “чудо” који се једе, а лечи синусе и друге упале. Ту су и разни препарати за уклањање бора и улепшавање за жене, или отклањања других проблема који се јављају. За миран сан су јастучићи са лавандом разних величина, ручно декорисани везовима.

Силвија напомиње да су сви производи из њене радионице са минималном зарадом, приступачнији ценом него код других произвођача, јер вели да није зато почела да се овим бави да би се брзо обогатила и постала милионерка, него да има посао којим ћу се бавити из љубави, а који јој обезбеђује неку сигурност.

Текст и фото: Милорад Митровић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Општине Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Општине.)

Аутор:
Пошаљите коментар
Белоблатско биље лековито

Белоблатско биље лековито

10.04.2016. 19:13 13:33