Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Kotrljanje ravnicom: Melemi iz prirode opet u modi

05.11.2017. 10:02 10:30
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Mogućnost za obezbeđenje egzistencije Silvija Mihok iz Novog Kneževca prepoznala je u proizvodnji preparata od lekovitog bilja za razne namene.

Spravljanjem melema počela je da se bavi pre šest godina, u početku sama, ali joj sada u porodičnoj radionici pomažu i članovi porodice, jer preparate koje nudi nailaze na sve veće interesovanje.

- Sve što je prirodno, što bi se reklo, opet nekako ulazi u modu – konstatuje Silvija Mihok. - Ipak, nije to moda, nego ljudi uviđaju potrebu da se vraćaju prirodi i onom što ona iznedri, ne samo u melemima nego u načinu ishrane, garderobi. Uvek sam bila zaljubljenik prirode, završila sam svojevremeno smer biotehnologije u Senćanskoj gimnaziji, nisam radila u struci nego sam se jedno vreme u Mađarskoj bavila drugim poslovima, u nabavci delova za sklapanje radio aparata za automobilsku industriju.

Kada je uvidela da taj posao nije za nju okrenula je list. Povratkom u Novi Kneževac počela je spravljanje prirodnih preparata samo za sebe i porodicu, pa se to širilo na potrebe poznanika i prijatelja, koji su čuli i probali. Uverili su se da im melemi koriste, tako da je zainteresovanost rasla, a povećavala i produkcija u kućnoj manufakturi.

Naša sagovornica se pridružila Udruženja žena “Keknefelejč” u Novom Kneževcu, čije se članice bavi izradom rukotvorina, prirodnih sokova, yemova i drugih proizvoda, pa sa njima idu na razne manifestacije gde ih prodaju mušterijama.


Jednom nogom na Zlatiboru, drugom na severu Banata

Silviji pomaže porodica koja joj je velika podrška, a priznaje da nije toga, sve sama ne bi mogla da postigne. Silvija je inače udata i njen suprug se bavi lekovitim biljem na Zlatiboru, pa osim toga što lekovito bilje skuplja na severu Banata dobija ga i sa planinskog područja.

Planira da se preseli u Užice, da bi porodica bila zajedno, ali veli da se do tada mora strpiti, jednom nogom biti na Zlatiboru i drugom na severu Banata, gde će zadržati svoju radionicu za meleme.


- Sve se to radi više iz ljubavi, nego što se može ostvariti veća zarada, da se malo dopuni kućni buyet – kaže Silvija Mihok. – Osmelila  sam se i otišla korak dalje, jer sam od početka juna ove godine osnovala samostalnu radnju, zahvaljujući tome što sam dobila podsticajna sredstva za samozapošljavanje od države, 190.000 dinara. Za početak skromnog preduzetničkog posla to puno znači i upravo ta podrška mi je pomogla da krenem. Takva podrška je svakako dobra za mlade koji bi želeli da uđu u preduzetništvo, u neki svoj posao. Ne može svako da ode u inostranstvo, mora neko i ovde da ostane. Pa, ako već ostane, nešto pametno i korisno treba da radi, a ako je to iz ljubavi, to i nije teško. Registrovanu radnju moram imati godinu dana, da izmirujem obaveze, ali i da nisam dobila ta sredstva, ja bih svakako registrovala radnju.

Silvija Mihok za svaki proizvod iz porodične radionice ima sertifikat, da je to “lokalni vojvođanski proizvod”. Pravi ona domaće sapune raznih fela, a i meleme za razne tegobe.

- Uvidela sam da je za mnoge koji se interesuju za korišćenje melema najveći pokretač što imam i mala pakovanja. Dosta mušterija dođe i žali se da su “sve probali, a ništa ne pomaže”. Njima obično ponudim mala probna pakovanja od 10 mililitara koja nisu skupa, a onda kada se uvere da li preparat deluje zovu, dolaze i traže najveća pakovanja. I meni to znači satisfakciju i motiv da se bavim ovim poslom. Meleme pra­vim od gaveza za bolove, zatim tu su preparati na bazi nevena, pa “SOS” melem prve pomoći iz prirode koji se sastoji od sedam vrsta lekovitog bilja. To je preparat za prvu pomoć ako se bilo šta nepredviđeno desi, poput opekotina ili pojave ekcema i drugo. Imam i melem “čudo” koji se jede, a leči sinuse i druge upale. Tu su i razni preparati za uklanjanje bora i ulepšavanje za žene, ili otklanjanja drugih problema koji se javljaju. Za miran san su jastučići sa lavandom raznih veličina, ručno dekorisani vezovima.

Silvija napominje da su svi proizvodi iz njene radionice sa minimalnom zaradom, pristupačniji cenom nego kod drugih proizvođača, jer veli da nije zato počela da se ovim bavi da bi se brzo obogatila i postala milionerka, nego da ima posao kojim ću se baviti iz ljubavi, a koji joj obezbeđuje neku sigurnost.

Tekst i foto: Milorad Mitrović

(Tekst je deo projekta koji je sufinansiran od strane Opštine Novi Kneževac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine.)

Autor:
Pošaljite komentar
Beloblatsko bilje lekovito

Beloblatsko bilje lekovito

10.04.2016. 19:13 13:33