light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНГРЕС ПОСВЕЋЕН РУРАЛНОМ ТУРИЗМУ ВОЈВОДИНЕ ОДРЖАВА СЕ У ВРДНИКУ Примери добре праксе – инспирација за даљи развој

28.05.2024. 11:51 18:16
Пише:
Извор: Промо

Конгрес руралног туризма Војводине одржава се у четвртак и петак (30. и 31. маја) у хотелу Термал у Врднику, у организацији Туристичке организације Војводине и Центра за рурални развој Војводине, уз подршку Министарства туризма и омладине, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Гаранцијског фонда АПВ, Развојног фонда АПВ, Смартер АоЕ и медијску подршку "Дневника".

Посебан фокус конгреса биће на промоцији руралних дестинација и производа, са циљем подизања свести о богатству и разноврсности руралног туризма у Војводини, не би ли се привукао што већи број гостију из целог света. Овај скуп је јединствена прилика за упознавање са кључним аспектима руралног туризма, са новинама у начинима унапређења пословања, али и могућностима за искоришћавање потенцијала и промовисања тог изузетно важног сегмента у туризму. Тим поводом ће стручњаци из различтих области говорити о важности законске регулативе, као и о новим трендовима и праксама у тој области. Примери добре праксе који су већ остварили значајне потенцијале у руралном туризму, послужиће говорницима као инспирација и модел за даљи развој, док ће се кроз размену искустава и идеја дискутовати и о начину унапређења руралног пословања.  Првог дана Конгреса о трендовима у руралном туризму говори директор "Футуризма" др Милош Ћурувија, а професорица Високе пословне школе у Новом Саду, др Ана Јовичић Вуковић, покушаће да дочара како развој руралних подручја може бити покретачка снага сеоском туризму. Помоћник директора Туристичке организације Србије Весна Златић говориће о стању и перспективама развоја руралног туризма у Србији. О могућностима и изворима финансирања говориће директор Развојног фонда АПВ Горан Савић и директор Гаранцијског фонда АПВ Ђорђе Раковић. О теми законских оквира овог вида туризма говориће представник Министарства туризма и омладине, који ће, између осталог објаснити и смисао уведеног централног информационог система у области угоститељства и туризма - „еТуриста”, који обједињује све податке о угоститељима и угоститељским објектима за смештај у Републици Србији. О квалитету у сеоском туризму говориће представник "Југоинспекта" Милош Родић.  

У оквиру теме руралног туризма и пољопривреде, професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду проф. др Бранислав Влаховић представиће могућности пласмана пољопривредно – прехрамбених производа кроз рурални турузам, док ће између осталог, о потенцијалима ИПАРД фондова ће говорити Бојана Аџић из агенције „Цонсипард”, као и шеф одељење привреде ЛЕР и ЛПА општине Ириг Гордана Џигурски, које ће истаћи и примере из праксе у коришћењу фондова.


Госте ће поздарвити и директорка ТО Војводине др Наташа Павловић

Госте и учеснике Конгреса руралног туризма Војводине поздравиће државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић, Милан Јарић из Покрајинског секретаријата за привреду и туризам и директорка Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић.

Конгрес свечано отвара председник Општине Ириг Тихомир Стојаковић.У холу хотела Термал биће отворена изложба „Вредне руке Фрушке горе“.


Почетак другог дана Конгеса резервисан је за искуства из региона, када ће бити речи о одрживом развоју руралног туризма у Граду Требињу, а биће представљени и примери добре праксе „Херцег Хоусе”. На ту тему говориће заменик градоначелника Града Требиња Дражен Бошковић, начелник Одељења за туризам привреду и предузетништво Града Требиња Бојан Вучуревић и Веселин Дутина директор Аграрног фонда Града Требиња, као и Марко Радић из Туристичке организације Републике Српске. Уршка Старц Pеcеny и Здравко Козинц из Завода ИСКРИВА из Словеније упознаће публику како функционише умрежавање сеоског туризма и социјалних предузећа.

Постоје и додатне услуге кроз посебне облике туризма, а на примеру „шумског велнеса”, професорица из новосадске Високе пословне школе, др Бојана Ковачевић Берлековић приближиће значај тих активности у руралном амбијенту. Док ће о могућности повезивања удружења жена и пружалаца услуга у руралном туризму говорити Радмила Милановић, председница Удружења жена Јазак.

На тему маркетинга, односно значаја презентације и изгледа домаћинства, о начинима за приближавање тржишту и медијима као алатима за промоцију и унапређење развоја сеоског туризма говориће директорица Туристичке организације Војводине др Наташа Павловић као и др Сандра Полексић, која такође долази из те организације, уз др Драгану Гашевић, професорицу Високе пословне школе, Нови Сад и председницу Удружења туристичких новинара Војводине Гроздану Пашин.

И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар
ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ ТУР ДЕ ФРУШКЕ: У Врднику било више од 2.000 такмичара, тркачи и бициклисти уживали на стазама Фрушке горе

ТРЕЋЕ ИЗДАЊЕ ТУР ДЕ ФРУШКЕ: У Врднику било више од 2.000 такмичара, тркачи и бициклисти уживали на стазама Фрушке горе

26.05.2024. 17:08 17:12
ВРДНИК ТРЕЋА НАЈПОСЕЋЕНИЈА БАЊА У СРБИЈИ Рекордан број долазака туриста и остварених ноћења

ВРДНИК ТРЕЋА НАЈПОСЕЋЕНИЈА БАЊА У СРБИЈИ Рекордан број долазака туриста и остварених ноћења

04.05.2024. 10:08 10:20