Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KONGRES POSVEĆEN RURALNOM TURIZMU VOJVODINE ODRŽAVA SE U VRDNIKU Primeri dobre prakse – inspiracija za dalji razvoj

28.05.2024. 11:51 18:16
Piše:
Izvor: Promo

Kongres ruralnog turizma Vojvodine održava se u četvrtak i petak (30. i 31. maja) u hotelu Termal u Vrdniku, u organizaciji Turističke organizacije Vojvodine i Centra za ruralni razvoj Vojvodine, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Garancijskog fonda APV, Razvojnog fonda APV, Smarter AoE i medijsku podršku "Dnevnika".

Poseban fokus kongresa biće na promociji ruralnih destinacija i proizvoda, sa ciljem podizanja svesti o bogatstvu i raznovrsnosti ruralnog turizma u Vojvodini, ne bi li se privukao što veći broj gostiju iz celog sveta. Ovaj skup je jedinstvena prilika za upoznavanje sa ključnim aspektima ruralnog turizma, sa novinama u načinima unapređenja poslovanja, ali i mogućnostima za iskorišćavanje potencijala i promovisanja tog izuzetno važnog segmenta u turizmu. Tim povodom će stručnjaci iz različtih oblasti govoriti o važnosti zakonske regulative, kao i o novim trendovima i praksama u toj oblasti. Primeri dobre prakse koji su već ostvarili značajne potencijale u ruralnom turizmu, poslužiće govornicima kao inspiracija i model za dalji razvoj, dok će se kroz razmenu iskustava i ideja diskutovati i o načinu unapređenja ruralnog poslovanja.  Prvog dana Kongresa o trendovima u ruralnom turizmu govori direktor "Futurizma" dr Miloš Ćuruvija, a profesorica Visoke poslovne škole u Novom Sadu, dr Ana Jovičić Vuković, pokušaće da dočara kako razvoj ruralnih područja može biti pokretačka snaga seoskom turizmu. Pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Zlatić govoriće o stanju i perspektivama razvoja ruralnog turizma u Srbiji. O mogućnostima i izvorima finansiranja govoriće direktor Razvojnog fonda APV Goran Savić i direktor Garancijskog fonda APV Đorđe Raković. O temi zakonskih okvira ovog vida turizma govoriće predstavnik Ministarstva turizma i omladine, koji će, između ostalog objasniti i smisao uvedenog centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma - „eTurista”, koji objedinjuje sve podatke o ugostiteljima i ugostiteljskim objektima za smeštaj u Republici Srbiji. O kvalitetu u seoskom turizmu govoriće predstavnik "Jugoinspekta" Miloš Rodić.  

U okviru teme ruralnog turizma i poljoprivrede, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prof. dr Branislav Vlahović predstaviće mogućnosti plasmana poljoprivredno – prehrambenih proizvoda kroz ruralni turuzam, dok će između ostalog, o potencijalima IPARD fondova će govoriti Bojana Adžić iz agencije „Consipard”, kao i šef odeljenje privrede LER i LPA opštine Irig Gordana Džigurski, koje će istaći i primere iz prakse u korišćenju fondova.


Goste će pozdarviti i direktorka TO Vojvodine dr Nataša Pavlović

Goste i učesnike Kongresa ruralnog turizma Vojvodine pozdraviće državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić, Milan Jarić iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i direktorka Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović.

Kongres svečano otvara predsednik Opštine Irig Tihomir Stojaković.U holu hotela Termal biće otvorena izložba „Vredne ruke Fruške gore“.


Početak drugog dana Kongesa rezervisan je za iskustva iz regiona, kada će biti reči o održivom razvoju ruralnog turizma u Gradu Trebinju, a biće predstavljeni i primeri dobre prakse „Herceg House”. Na tu temu govoriće zamenik gradonačelnika Grada Trebinja Dražen Bošković, načelnik Odeljenja za turizam privredu i preduzetništvo Grada Trebinja Bojan Vučurević i Veselin Dutina direktor Agrarnog fonda Grada Trebinja, kao i Marko Radić iz Turističke organizacije Republike Srpske. Urška Starc Peceny i Zdravko Kozinc iz Zavoda ISKRIVA iz Slovenije upoznaće publiku kako funkcioniše umrežavanje seoskog turizma i socijalnih preduzeća.

Postoje i dodatne usluge kroz posebne oblike turizma, a na primeru „šumskog velnesa”, profesorica iz novosadske Visoke poslovne škole, dr Bojana Kovačević Berleković približiće značaj tih aktivnosti u ruralnom ambijentu. Dok će o mogućnosti povezivanja udruženja žena i pružalaca usluga u ruralnom turizmu govoriti Radmila Milanović, predsednica Udruženja žena Jazak.

Na temu marketinga, odnosno značaja prezentacije i izgleda domaćinstva, o načinima za približavanje tržištu i medijima kao alatima za promociju i unapređenje razvoja seoskog turizma govoriće direktorica Turističke organizacije Vojvodine dr Nataša Pavlović kao i dr Sandra Poleksić, koja takođe dolazi iz te organizacije, uz dr Draganu Gašević, profesoricu Visoke poslovne škole, Novi Sad i predsednicu Udruženja turističkih novinara Vojvodine Grozdanu Pašin.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar
TREĆE IZDANJE TUR DE FRUŠKE: U Vrdniku bilo više od 2.000 takmičara, trkači i biciklisti uživali na stazama Fruške gore

TREĆE IZDANJE TUR DE FRUŠKE: U Vrdniku bilo više od 2.000 takmičara, trkači i biciklisti uživali na stazama Fruške gore

26.05.2024. 17:08 17:12
VRDNIK TREĆA NAJPOSEĆENIJA BANJA U SRBIJI Rekordan broj dolazaka turista i ostvarenih noćenja

VRDNIK TREĆA NAJPOSEĆENIJA BANJA U SRBIJI Rekordan broj dolazaka turista i ostvarenih noćenja

04.05.2024. 10:08 10:20