(ФОТО) ПОВЕЋАНА ПОТРАЖЊА ЗА ЈАГЊЕТИНОМ УОЧИ ПРЕДСТОЈЕЋИХ ПРАЗНИКА Јагањци већ резервисани, на пијацама слабија понуда 

Килограм живе мере јагњади од 32 до 35 килограма тренутно кошта 600 динара, али овчари не гарантују да ће та цена и остати како се приближава Васкрс и Ђурђевдан, када се на празничној трпези предност даје јегњетини у односу на прасеће печење.
1
Фото: С. Кнежевић/Pixabay.com

Овчари су задовољи ценом живе ваге јагњади јер добијају и подстицаје од државе знатно увећане него ранијих година, али наглашавају да је сточни фонд знатно умањен у односу на прошлу годину, па уколико се потражња за јагањцима буде наставила до Ђурђевдана, постоје изгледи да цена жива мера јагањаца буде и 700-800 динара.  У месарама је јагњетина далеко скупља. Килограм целог јагњета, половина или четвртина продаје се за 1.700 динара и у ту цену улази само месо без изнутрица и главе.

По нижој цени, за око 1.400 динара, може се купити половина или четвртина јагњетине уз део главе и изнутрице. Нигде се не може купити само килограм јагњетине.

Овчар из Равног Села у општини Врбас Миленко Ћосић казао је за „Дневник” да већ има купаца који су резервисали јагањце за наступајуће празнике и да нема разлога да их води на сточну пијцу, када на кућном прагу може да прода стоку.

600 динара тренутно килограм живе ваге јагањаца 

- Потражња за јагањцима је као и сваке године, али овчари имају сада у тору мање оваца него што су их имали прошле године па се на тржишту живе мере осећа мањак животиња. Зато слабија понуда сточарима даје могућност да јагњаце до 35 килограма продају и по вишим ценама него што би требало да коштају, када се изведе рачуница колико поједу и одбије новац од државе за подстицаје - навео је Ћосић.

Уочи празника постоје изгледи да килограм јагњетине живе мере буде и 800 динара, уколико се настави потражња каква је сада (овчар Милорад Чулетић)
Фото: С. Кнежевић

И овчар из Хртковаца у општини Рума Милорад Чулетић истиче да јагањаца има мање, а да је потражња за њима сада већа, као и сваке године у време 1. маја, Ђурђевдана и Васкрса.

 


Мало стадо оваца поскупело јагњетину  

У сточном фонду тренутно имамо испод 1,5 милиона грла оваца, а некада их је било на пашњацима три па и пет милиона грла - каже аграрни аналитичар Чедомир Кецо. - То је разлог зашто је килограм живе мере јагњетине догурао до 600 динара, са изгледом да та цена буде и виша. 

Мада је ранијих година прасетина била скупља од јагњетине, сада су цене ових меса скоро изједначене и, како је нагласио Кецо, не могу се више поредити. - Немамо ни свиња ни оваца. Прасад за тов и замрзнуту свињетину увозимо, пошто немамо своју. Сточни фонд оваца је више него двоструко мањи, мада још покривамо домаће тржиште. Поједини сточари га и извозе, али немамо организованог извоза овчијег и јагњећег меса, што је допринело да прасад и јагањце купујемо по истим ценама, знатно вишим него ранијих година.
 


Фото: С. Кнежевић

- Мада су сада цене житарица и уљарица знатно ниже него прошле године, килограм живе мере јагањаца је скупљи него лане. Лане су се прoдавали за 400 динара по килограму, а сада коштају 600 динара - казао је Чулетић. По његовим речима иста роба у БиХ је далеко скупља, килограм живе мере је преко 800 динара килограм. - Уочи празника постоје изгледи да килограм јагњетине буде и 800 динара, уколико се настави потражња каква је сада. У Срему нема ни оваца ни јагањаца, а однос понуде и потражњње диктира цене, без обзира на то што је храна јефтинија - казао је Чулетић.

З. Делић

 
EUR/RSD 117.1117
Најновије вести