light rain
16°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0602
usd
105.2321
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) Некад хоби, а данас плата и до 150.000 динара! РАДНИКЕ ТРАЖЕ СВИ, ИСКУСТВО НИКО Тражени како у Србији, тако и широм света

24.08.2024. 21:10 21:18
Пише:
Извор: pixabay.com

Посао бармена већ дужи временски период заузима посебно место у угоститељској индустрији, како у Србији, тако и широм света.

Ова професија, која је некада била схваћена искључиво као посао за младе, данас се све више посматра као озбиљна и престижна каријера која доноси бројне бенефите.

Бити бармен значи бити у срцу друштвеног живота, где сваки дан доноси нову динамику и прилику за интеракцију са људима из свих сфера живота. Овај посао пружа прилику за креативно изражавање кроз припрему коктела и других пића, омогућава развијање комуникационих и интерперсоналних вештина, а често доноси и добру зараду, нарочито у популарним локалима и током туристичких сезона.

Посао бармена је веома тражен, како у Србији, тако и широм Европе и света. У последњих годину дана, према подацима Инфостуда, расписано је 548 огласа за позицију бармена, са просечно 60 пријава по огласу. Овај број варира у зависности од услова рада и понуђене зараде.

Што се тиче зарада, оне су се кретале од минималних износа, па све до 150.000 динара, колико је један послодавац понудио у том периоду. Просечна плата за бармене у Србији износи око 80.000 динара, што је релативно атрактивна сума у домаћем контексту.

Ова цифра постаје драстично виша са повећањем искуства, јер управо је то оно што послодавци траже у овој индустрији, наводи потпарол Инфостуда, Милош Турински.

На европском и глобалном тржишту, потражња за барменима значајно расте током летње туристичке сезоне, посебно у популарним туристичким дестинацијама попут Шпаније, Грчке и Италије, где се отварају стотине сезонских радних места. У овим земљама, сезонски бармени могу очекивати зараде које варирају од 1.200 до 2.500 евра месечно, у зависности од локације, искуства и типа посла. На луксузним крузерима, где је барменски посао такође веома тражен, плате могу бити знатно веће, често прелазећи 3.000 евра месечно, уз додатне бенефиције као што су смештај и исхрана.

Поред сезонских послова, посао бармена пружа и стабилне каријерне прилике у великим градовима и туристичким центрима широм Европе и света. У метрополама као што су Лондон, Берлин или Амстердам, бармени су често запослени током целе године, а не само сезонски. У овим градовима, потражња за квалитетним барменима је константно висока, јер је бар сцена врло развијена и динамична. Послови се нуде у разним врстама локала, од традиционалних пабова до модерних коктел барова и луксузних хотела.

Зараде у овим срединама често надмашују европски просек. У Великој Британији, на пример, просечна плата бармена креће се између 1.500 и 2.500 фунти месечно, док у Немачкој просечне месечне зараде износе између 1.700 и 2.800 евра, у зависности од искуства и типа послодавца. У високо цењеним коктел баровима и ексклузивним хотелима, плате могу бити и знатно више, нарочито када се урачунају напојнице, које у овим локалима могу бити значајне.

Глобално гледано, посао бармена је све више цењен, а могућности за професионални напредак су многобројне. Са све већом популарношћу коктела и крафт пића, бармени који су специјализовани у миксологији могу очекивати још боље услове и више плате, нарочито у метрополама попут Лондона, Париза и Њујорка, где просечне плате могу досегнути и до 4.000 евра месечно за искусне професионалце.

Ако размишљате о каријери бармена, постоје различити путеви које можете изабрати да бисте постигли свој циљ. Постати бармен у Србији може се остварити на више начина, у зависности од ваших амбиција, времена које сте спремни да уложите у учење, и нивоа професионализма који желите да постигнете.

Једна од могућности је да кренете директно са радом и учите 'у ходу'. Многи бармени започињу каријеру радећи у кафићима или ресторанима, где стичу искуство кроз свакодневни рад. Овај приступ има своје предности – од првог дана сте у правом окружењу, окружени професионалцима од којих можете много научити. Осим тога, одмах имате прилику да зарадите новац и развијате своје вештине кроз практични рад. Међутим, овај начин учења може бити спорији и захтева доста самоиницијативе и воље за сталним усавршавањем.

Како до лиценце?

Друга опција је да се одлучите за формално образовање и упишете курс или школу за бармене. У Србији постоје различити програми и курсеви који пружају структурирано образовање и омогућавају вам да брзо стекнете све потребне вештине и знања. Ови курсеви често укључују теоријски део, где ћете научити све о врстама алкохолних пића, техникама миксологије, правилима о послуживања и законским регулативама. Поред тога, већина курсева обухвата и практичну обуку, где ћете радити са искусним представницима индустрије и научити како да припремате коктеле, управљате инвентаром, и комуницирате са гостима. Након завршеног курса, добијате сертификат или лиценцу која вам може олакшати проналазак посла, нарочито у престижним локалима.

Сама лиценца још увек није претерано тражена у нашој земљи, али свакако отвара нове могућности и врата. Сам посао је изузетно тражен у иностранству, а лиценца је један од предуслова да лакше остварите свој циљ. Није још потпуно јасно да ли ће лиценце постати норме и код нас.

Потребно је константно унапређивање

Без обзира на то који пут изаберете, важно је напоменути да посао бармена захтева стално учење и усавршавање. Угоститељска индустрија се стално мења, па је неопходно пратити нове трендове и усвајати нове технике како бисте остали конкурентни. Бити бармен није само посао, већ начин живота који вам омогућава да будете креативни, упознајете нове људе, и стално радите на себи.

Дневник/Курир /бизпортал

Аутор:
Пошаљите коментар
ОВО СУ НАЈТРАЖЕНИЈИ ПОСЛОВИ; Срби се отимају око њих, ПЛАТЕ ДО 5000 ЕВРА!

ОВО СУ НАЈТРАЖЕНИЈИ ПОСЛОВИ; Срби се отимају око њих, ПЛАТЕ ДО 5000 ЕВРА!

18.08.2024. 13:48 14:14