clear sky
15°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК ИСТРАЖУЈЕ Шта нам доноси ПАРТНЕРСТВО СА КИНОМ; Ево ко ће од тога имати НАЈВИШЕ КОРИСТИ

14.05.2024. 10:22 10:45
Пише:
Фото: Дневник

Сарадња Србије и Кине, као и потписани споразуми ових земаља, не могу никако да наштете европском путу Србије, пошто чланице Европске уније имају много већу трговинску размену с Кином него Србија, а наша земља из поменуте сарадње треба да извуче највише што може за себе.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић нагласио је  да ће Уговор о слободној трговини с Кином, који почиње да се примењује 1. јула, донети велику добробит Србији и српским произвођачима и нагласио да ће, између осталог, захваљујући томе 10.412 домаћих производа бити ослобођено царине. 

− Успели смо да добијемо најбоље услове у Европи за наше грађане и за наше компаније и ја сам поносан на то − рекао је Момировић. 

Прецизирао је да је Србија једина земља у Европи која има споразум о слободној трговини с Кином. 

− За наше компаније и привреду отворили смо врата највећег тржишта на свету. Више од 10.400 производа биће ослобођено на том тржишту и то је, по мом мишљењу, мала револуција − велика шанса за све компаније − казао је Момировић.

Шанса ће се развијати у наредним годинама, рекао је министар и нагласио да је потписани уговор конкретна мера која ће допринети остваривању циљева из програма “Скок у будућност”. Он је подсетио да је само у прошлој години извоз смрзнуте малине имао раст на том тржишту од 350 одсто. 

− Од 1. јула, када уговор ступи на снагу, царина за смрзнуту малину више неће постојати. То су велике ствари, велики револуционарни кораци − оценио је министар и подсетио да ће тај уговор и сви постигнути споразуми имати ефекте у наредним годинама. 

Некадашњи амбасадор Србије у Кини Миомир Удовички истиче да је Кина купила око 600 компанија у Европи и да је за то дала око 255 милијарди евра. 

 − Између осталог, ту су “Волво”, ирски “Аволон”, за изнајмљивање авиона, четири аеродрома, шест морских лука, 13 фудбалских професионалних тимова, а само у Енглеској је финансирала 70 милијарди. Па ако може у Енглеској, која је тада била чланица ЕУ, зашто код нас не може 5,5 милијарди, колико је до сада дошло − рекао је Удовички. 

Споразум о слободној трговини с Кином, према оцени Слободана Зечевића из Института за европске студије, потенцијално је највећа шанса за Србију од докумената потписаних с Кином, јер отвара шансе за извоз наших, пре свега пољопривредних производа, али и производа у фармацеутици и другим областима. 

Отвара нам се шанса да можемо да више производимо и извозимо. Самим тим, расте бруто друштвени производ Србије, а са њим и наше богатство као грађана, кроз могућност да имамо веће плате и да напредујемо економски− рекао је Зечевић. 

 


Авангардна индустрија

Томислав Момировић је истакао да су Србија и Кина потписале споразуме којима се гради заједничка будућност двеју држава и нагласио  да очекује да ће то генерисати веома много инвестиција. 

− Очекујем да ће то бити конкретна мера која ће допринети основном циљу наше политике “Скок у будућност”, да просечна плата буде 1.400 евра, а просечна пензија 650 евра − рекао је Момировић и подсетио да је prеthodnih година пређен велики пут. − Практично смо изградили инфраструктуру с нашим кинеским пријатељима и заједно подигли кључне индустријске капацитете. 

Пре свега, Момировић мисли на рударски басен Бор и на Железару Смедерево, компаније које данас извозе милијарде евра. Указујући да су то компаније које су инвестирале у Србију више од милијарду и 400 милиона евра, министар трговине је нагласио да морамо направити нови искорак, ући у инвестиције које подразумевају нове технологије, авангардну индустрију, вештачку интелигенцију, летеће аутомобиле... 


Одговарајући на питање може ли бити стратешког партнерства између Србије и Кине, због огромне разлике у величини и броју становника, он је рекао да је Кини интерес да има упориште у Европи. Према његовим речима, кинески председник Си Ђинпинг је за посету Европи одабрао три земље: Француску, Србију и Мађарску, за које у Кини претпостављају да имају неку врсту самосталности у односу на Сједињене Америчке Државе. Као интересантно навео је то што је Си Ђинпинг, када је prеthodni пут био у Србији, у нашу земљу дошао из Немачке, а сада из Француске. 

− Можда је то и нека симболика у смислу промене моћи унутар ЕУ. Мада је економска моћ и даље на страни Немачке, али војна и политичка је можда сада прешла на француску страну − рекао је Зечевић.   

Фото: Дневник

 
Аутор:
Пошаљите коментар
ВУЧИЋ: КИНА НАМ ЈЕ НАЈВИШЕ ПОМОГЛА КАД ЈЕ БИЛО ТЕШКО Прави пријатељ Србије

ВУЧИЋ: КИНА НАМ ЈЕ НАЈВИШЕ ПОМОГЛА КАД ЈЕ БИЛО ТЕШКО Прави пријатељ Србије

24.02.2024. 19:00 21:48
ТРЕСЛИ СУ СЕ ЈАПАН И КИНА Серија земљотреса погодила трусна подручја у ове две земље ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛО КОД ФУКУШИМЕ (ВИДЕО)

ТРЕСЛИ СУ СЕ ЈАПАН И КИНА Серија земљотреса погодила трусна подручја у ове две земље ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛО КОД ФУКУШИМЕ (ВИДЕО)

04.04.2024. 06:43 06:49