scattered clouds
17°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Биће гаса у резерви за најмање два и по месеца

21.01.2019. 08:08 08:12
Пише:
Фото: Dnevnik (arhiva)

Подземно складиште гаса у Банатском Двору, чији је капацитет око 450 милиона кубних метара гаса, биће проширено и на тај начин Србија ће стећи додатну енергетску сигурност.

Наиме, током посете председника Русије Владимира Путина Србији потписано је низ споразума о сарадњи између две земље, међу којима и у области енергетике, пре свега гасне привреде – о проширењу складишта гаса „Банатски Двор” и реализацији заједничких пројеката развоја гасне инфраструктуре за производњу и продају течног природног гаса.

Проширење капацитета складишта гаса у Банатском Двору за Србију је веома важно јер би се у њему, у првој фази, могло складиштити 750 милиона кубика, док би се касније капацитет могао додатно проширити и у њега местити до милијарду кубних метара гаса. На тај начин би се обезбедиле довољне количине гаса и могло регаовати у свим непредвидивим ситуацијама.


Владимир Путин: Не зависи све од нас

Руски председник Владимир Путин рекао је да Русија, практично, припрема да „Турски ток” пролази кроз Србију. Ипак, он је навео и да не зависи све од Руске Федерације већ и од других земаља, од њихове спремности да одбране своје виталне интересе од притисака Европске уније.


Колико је то важно грађани Србије уверили су се пре десетак година када је прекинут доток гаса из Русије и Србија остала без тог енергента. Наиме, тада подземно складиште није било у функцији, али су после тога предузети кораци да се оспособи и у њега редовно складишти гас. За сваки добар гасоводни систем постојање и функционисање подземног складишта је важно јер се гас складишти током лета, када је потрошње мања. Уз то, у „Гаспрому” и ЈП „Србијагас” рачунају да ће тиме обезбедити повољније услове куповине гаса, а траспортне трошкове смањити чак четири пута.

Садашњи капацитет складишта омогућава да и у случају прекида испоруке гаса домаће тржиште буде снабдевено јер се дневно може произвести/извадити око пет милиона кубних метара гаса. Уз проширење складишта на 750 милиона кубика, биће обезбеђена већа производња, а то значи да би се дневно из складишта могло произвести/извадити око десет милиона кубика. Треба рећи да би на тај начин могућност недостатка гаса за домаће тржиште, практично, била потпуно елиминсана пошто се током зиме дневна потрошња у Србији креће око десет милиона кубика, а само у случају веома ниских температура пење се на око 12 милиона кубика. 

По речима уреднице интернет портала „Балканмагазин” Јелице Путниковић, проширењем капацитета складишта гаса у Банатском Двору доприноси се повећању енерегетске безбедности Србије и обезбеђују стабилне резерве гаса. 

– То је важно у зимском периоду, а посебно ако би се десило да престане доток природног гаса из Русије у Србију, а допремање тог енергента преко Мађарске из гасовода Северни ток или неких других праваца које „Гаспром” већ користи се закомпликује – каже Јелица Путниковић. – То је посебно битно ако до краја ове године не буде завршена изградња трасе гасовода „Турски ток” кроз Србију, којим ће руски гас, преко Турске и Бугарске, стизати у нашу земљу и даље ићи у Европу, до Аустрије и подземног складишта „Баумгартен”.

Она истиче да је председник Русије приликом боравка у Србији најавио да ће Русија помоћи Србији при изградњи гасне инфртуктуре, односно трасе гасовода од Бугарке до границе с Мађарском.

– То значи да Русија рачуна на то да ће Србија бити транзитна земља, а у том случају је веома битно да се повећа капацитет гасног складишта које побољшава комерцијалне и економске ефекте транзита природног гаса преко Србије – каже Јелица Путниковић.

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
Бајатовић: Почетак изградње гасовода предвиђен за март

Бајатовић: Почетак изградње гасовода предвиђен за март

20.01.2019. 11:45 11:47