Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Biće gasa u rezervi za najmanje dva i po meseca

21.01.2019. 08:08 08:12
Piše:
Foto: Dnevnik (arhiva)

Podzemno skladište gasa u Banatskom Dvoru, čiji je kapacitet oko 450 miliona kubnih metara gasa, biće prošireno i na taj način Srbija će steći dodatnu energetsku sigurnost.

Naime, tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji potpisano je niz sporazuma o saradnji između dve zemlje, među kojima i u oblasti energetike, pre svega gasne privrede – o proširenju skladišta gasa „Banatski Dvor” i realizaciji zajedničkih projekata razvoja gasne infrastrukture za proizvodnju i prodaju tečnog prirodnog gasa.

Proširenje kapaciteta skladišta gasa u Banatskom Dvoru za Srbiju je veoma važno jer bi se u njemu, u prvoj fazi, moglo skladištiti 750 miliona kubika, dok bi se kasnije kapacitet mogao dodatno proširiti i u njega mestiti do milijardu kubnih metara gasa. Na taj način bi se obezbedile dovoljne količine gasa i moglo regaovati u svim nepredvidivim situacijama.


Vladimir Putin: Ne zavisi sve od nas

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija, praktično, priprema da „Turski tok” prolazi kroz Srbiju. Ipak, on je naveo i da ne zavisi sve od Ruske Federacije već i od drugih zemalja, od njihove spremnosti da odbrane svoje vitalne interese od pritisaka Evropske unije.


Koliko je to važno građani Srbije uverili su se pre desetak godina kada je prekinut dotok gasa iz Rusije i Srbija ostala bez tog energenta. Naime, tada podzemno skladište nije bilo u funkciji, ali su posle toga preduzeti koraci da se osposobi i u njega redovno skladišti gas. Za svaki dobar gasovodni sistem postojanje i funkcionisanje podzemnog skladišta je važno jer se gas skladišti tokom leta, kada je potrošnje manja. Uz to, u „Gaspromu” i JP „Srbijagas” računaju da će time obezbediti povoljnije uslove kupovine gasa, a trasportne troškove smanjiti čak četiri puta.

Sadašnji kapacitet skladišta omogućava da i u slučaju prekida isporuke gasa domaće tržište bude snabdeveno jer se dnevno može proizvesti/izvaditi oko pet miliona kubnih metara gasa. Uz proširenje skladišta na 750 miliona kubika, biće obezbeđena veća proizvodnja, a to znači da bi se dnevno iz skladišta moglo proizvesti/izvaditi oko deset miliona kubika. Treba reći da bi na taj način mogućnost nedostatka gasa za domaće tržište, praktično, bila potpuno eliminsana pošto se tokom zime dnevna potrošnja u Srbiji kreće oko deset miliona kubika, a samo u slučaju veoma niskih temperatura penje se na oko 12 miliona kubika. 

Po rečima urednice internet portala „Balkanmagazin” Jelice Putniković, proširenjem kapaciteta skladišta gasa u Banatskom Dvoru doprinosi se povećanju eneregetske bezbednosti Srbije i obezbeđuju stabilne rezerve gasa. 

– To je važno u zimskom periodu, a posebno ako bi se desilo da prestane dotok prirodnog gasa iz Rusije u Srbiju, a dopremanje tog energenta preko Mađarske iz gasovoda Severni tok ili nekih drugih pravaca koje „Gasprom” već koristi se zakomplikuje – kaže Jelica Putniković. – To je posebno bitno ako do kraja ove godine ne bude završena izgradnja trase gasovoda „Turski tok” kroz Srbiju, kojim će ruski gas, preko Turske i Bugarske, stizati u našu zemlju i dalje ići u Evropu, do Austrije i podzemnog skladišta „Baumgarten”.

Ona ističe da je predsednik Rusije prilikom boravka u Srbiji najavio da će Rusija pomoći Srbiji pri izgradnji gasne infrtukture, odnosno trase gasovoda od Bugarke do granice s Mađarskom.

– To znači da Rusija računa na to da će Srbija biti tranzitna zemlja, a u tom slučaju je veoma bitno da se poveća kapacitet gasnog skladišta koje poboljšava komercijalne i ekonomske efekte tranzita prirodnog gasa preko Srbije – kaže Jelica Putniković.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Bajatović: Početak izgradnje gasovoda predviđen za mart

Bajatović: Početak izgradnje gasovoda predviđen za mart

20.01.2019. 11:45 11:47