broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Михајловићева: Десет милијарди евра инвестиција у електропривреду

02.02.2021. 11:52 12:20
Пише:
Извор: mgsi.gov.rs

БЕОГРАД: Министарство рударства и енергетике припремило је инвестициони план у енергетском и рударском сектору вредан 10 милијарди евра, а највећи део се односи на улагања у електроенергетски систем, каже потпредседница Владе Србије и ресорна министарка Зорана Михајловић.

Она је рекла да ће Министарство рударства и енрегтике представити Влади Србије план о улагању најмање 350 милиона евра у дистрибутивну мрежу у нардне три-четири године.
 
"На тај начин могли бисмо да идемо на смањење губитака дистрибутивне мреже најмање за три до четири одсто", навела је Михајловић одговарајући на питање новинара о најављеним великим инвестицијама у дистрибутивну мрежу и приоритетима у инвестиционом плану ЕПС-а.
 
МИхајловић је, после потписивања измена Посебног колективног уговора са представицима синдиката ЕПС-а, навела да је најкритичнија тачка у електропривредном систему дистрибутивна мрежа, због високих губитака.
 
"Они јесу много виши него што су просечни губици у дристрибутивној мрежи у земљама Европе и у дистрибутивну мрежу мора да се улаже", поручује Михајловић и наводи да Дистрибуција мора да буде јако предузеће које ће моћи да испоручи сваком потрошацу квалитетну електричну енергију.
 
Када је реч о инвестицијама у електроенергетици, Михајловић је рекла да ће се настојати и кроз национални план енергетике и климе да први приоритет буде изградња средњих и великих хироелектрана.
 
"Те одлуке ће се доносити у наредних месец или два, сви заједно ћемо их доносити и представници синдиката, наџорног одбора ЕПС-а и свих министарстава", каже Михајловић и објашњава да је улагање у средње и велике хидроелектране важно јер је то одржива енергија у ово време енергетске транзиције.
 
Радиће се, каже, и на снижавању трошкова електричне енергије и у производњи и у потрошњи у смислу повећања енергетске ефикасности и да због тога Влада и ресорно министартсво представља нови закон о енергетској ефикансости и закон о енергетици.
 
План је, наводи, и рад на обновљивим изворима енергије за које каже да могу да нам обезбеде енергетску сигурност.
 
"Причамо о милијардама евра. Министарство је припремило план инвестиција за комплетну енергетику и рударство који износи укупно око 10 милијарди еврам, унутар тога највећи проценат је у ствари електроенергетика", наводи Михајловић.
 
Упитана о изјави председника Србије Александра Вучића да треба бржзе да се ради да би Србија више напредовала и о томе каква је ситуација по том питању у ресору који води, Михајловић каже да је председник потпуно у праву када то говори.
 
Каже да је у целом свету велика економска криза изазвана пандемијом корона вируса која неће тако лако проћи.
 
"Будући да је Србија заиста показала и прошле године да може као стабилна, економски и политички, да изађе на крај са тим огромним проблемима, ми сада морамо да учинимо све да подигнемо привреду и привредни развој", поручује Михајловић.
 
То значи, наглашава, да све инвестиције морају брже да се реализују, а да поред реформи које се већ спроводе у појединим предузећима, мора да буде много више енергије, снаге и страсти да се ствари ураде.
 
"Разумем и председника када каже да мора брже. У Министарству рударства и енергетике ми се срећемо свакодневно са страшним проблемима, чак и опструкцијама. Имамо запослене у министарству који сматрају да ако им се пошаље мејл у 18 сати да је то мобинг", каже Михајловић.
 
Навела је да поједини запослени у том ресору сматрају да не треба да се ради ни суботом ни недељом.
 
"Сви као друштво морамо да схватимо да можемо да изађемо из тешке економске кризе само ако смо сви заједно и само ако сви дамо свој допринос", рекла је Михајловић и навела да само великим радом можемо да живимо боље и изађемо из кризе.
Аутор:
Пошаљите коментар
Михајловић: Реформи ЕПС-а и Србијагаса ће бити, отказа неће бити

Михајловић: Реформи ЕПС-а и Србијагаса ће бити, отказа неће бити

22.12.2020. 09:31 09:34