Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlovićeva: Deset milijardi evra investicija u elektroprivredu

02.02.2021. 11:52 12:20
Piše:
Izvor: mgsi.gov.rs

BEOGRAD: Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo je investicioni plan u energetskom i rudarskom sektoru vredan 10 milijardi evra, a najveći deo se odnosi na ulaganja u elektroenergetski sistem, kaže potpredsednica Vlade Srbije i resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da će Ministarstvo rudarstva i enregtike predstaviti Vladi Srbije plan o ulaganju najmanje 350 miliona evra u distributivnu mrežu u nardne tri-četiri godine.
 
"Na taj način mogli bismo da idemo na smanjenje gubitaka distributivne mreže najmanje za tri do četiri odsto", navela je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara o najavljenim velikim investicijama u distributivnu mrežu i prioritetima u investicionom planu EPS-a.
 
MIhajlović je, posle potpisivanja izmena Posebnog kolektivnog ugovora sa predstavicima sindikata EPS-a, navela da je najkritičnija tačka u elektroprivrednom sistemu distributivna mreža, zbog visokih gubitaka.
 
"Oni jesu mnogo viši nego što su prosečni gubici u dristributivnoj mreži u zemljama Evrope i u distributivnu mrežu mora da se ulaže", poručuje Mihajlović i navodi da Distribucija mora da bude jako preduzeće koje će moći da isporuči svakom potrošacu kvalitetnu električnu energiju.
 
Kada je reč o investicijama u elektroenergetici, Mihajlović je rekla da će se nastojati i kroz nacionalni plan energetike i klime da prvi prioritet bude izgradnja srednjih i velikih hiroelektrana.
 
"Te odluke će se donositi u narednih mesec ili dva, svi zajedno ćemo ih donositi i predstavnici sindikata, nadžornog odbora EPS-a i svih ministarstava", kaže Mihajlović i objašnjava da je ulaganje u srednje i velike hidroelektrane važno jer je to održiva energija u ovo vreme energetske tranzicije.
 
Radiće se, kaže, i na snižavanju troškova električne energije i u proizvodnji i u potrošnji u smislu povećanja energetske efikasnosti i da zbog toga Vlada i resorno ministartsvo predstavlja novi zakon o energetskoj efikansosti i zakon o energetici.
 
Plan je, navodi, i rad na obnovljivim izvorima energije za koje kaže da mogu da nam obezbede energetsku sigurnost.
 
"Pričamo o milijardama evra. Ministarstvo je pripremilo plan investicija za kompletnu energetiku i rudarstvo koji iznosi ukupno oko 10 milijardi evram, unutar toga najveći procenat je u stvari elektroenergetika", navodi Mihajlović.
 
Upitana o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da treba bržze da se radi da bi Srbija više napredovala i o tome kakva je situacija po tom pitanju u resoru koji vodi, Mihajlović kaže da je predsednik potpuno u pravu kada to govori.
 
Kaže da je u celom svetu velika ekonomska kriza izazvana pandemijom korona virusa koja neće tako lako proći.
 
"Budući da je Srbija zaista pokazala i prošle godine da može kao stabilna, ekonomski i politički, da izađe na kraj sa tim ogromnim problemima, mi sada moramo da učinimo sve da podignemo privredu i privredni razvoj", poručuje Mihajlović.
 
To znači, naglašava, da sve investicije moraju brže da se realizuju, a da pored reformi koje se već sprovode u pojedinim preduzećima, mora da bude mnogo više energije, snage i strasti da se stvari urade.
 
"Razumem i predsednika kada kaže da mora brže. U Ministarstvu rudarstva i energetike mi se srećemo svakodnevno sa strašnim problemima, čak i opstrukcijama. Imamo zaposlene u ministarstvu koji smatraju da ako im se pošalje mejl u 18 sati da je to mobing", kaže Mihajlović.
 
Navela je da pojedini zaposleni u tom resoru smatraju da ne treba da se radi ni subotom ni nedeljom.
 
"Svi kao društvo moramo da shvatimo da možemo da izađemo iz teške ekonomske krize samo ako smo svi zajedno i samo ako svi damo svoj doprinos", rekla je Mihajlović i navela da samo velikim radom možemo da živimo bolje i izađemo iz krize.
Autor:
Pošaljite komentar
Mihajlović: Reformi EPS-a i Srbijagasa će biti, otkaza neće biti

Mihajlović: Reformi EPS-a i Srbijagasa će biti, otkaza neće biti

22.12.2020. 09:31 09:34