overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕЛИКИ МУЗИЧКИ СТУДИЈИ ПРЕСАВИЛИ ТАБАК Туже вештачку интелигенцију због ауторских права

27.06.2024. 09:29 09:37
Пише:
Фото: Pixabay

Коришћење туђег музичког каталога за тренирање алгоритама и креирање АИ „плагијата” могло би много, да не кажемо и сувише, да кошта Суно и Удио, креатора алата за синтетизовање музике.

Америчко удружење музичке индустрије Рецординг Industry Association оф Америца (РИАА) покренуло је две тужбе због кршења ауторских права њихових чланова, музичких издавача. У тужбама се тврди да су компаније Суно АИ и Удио АИ масовно кршиле ауторска права копирањем и искоришћавањем звучних записа без дозволе, за креирање својих система за генерисање музике путем вештачке интелигенције.

Суно и Удио су, наиме, познате странице које омогућавају сваком члану и претплатику креирање сопоственог музичког материјала, задајући задатке вештачкој интелигенцији текстуалним промптовима, уз одређивање жанра, текста, емоција, ритма и сличних одредница. Међутим, у позадини свега стоје напредни системи генеративне вештачке интелигенције који су морали бити тренирани на великом каталогу музике – а он је, како тврде тужитељи, прибављен илегално. Поврх тога, наведени алати у стању су да израде и плагијате постојећих песама, користећи музику и вокале које је тешко разликовати од оригиналних. Тако интернетом крстаре разне верзије песама групе Квин које пева Фреди Меркјури, на пример, а примера је безброј.

Sony Мусиц Ентертаинмент, УМГ Рецордингс и Warner Рецордс, као неки од носилаца прекршених ауторских права, траже од тужених компанија признање да су при тренирању система користили њихову музику. Од суда траже да им забрани такво даље деловање и да им додели одштету за све досад учињене прекршаје – у износу од, наводно, чак 150.000 долара по коришћеном делу.

У позадини свега стоје напредни системи генеративне вештачке интелигенције, који су морали бити тренирани на великом каталогу музике, а он је, како тврде тужитељи, прибављен илегално

Имајући на уму да се тренирање ГенАИ-ја обавља аутоматизовано да је за то потребно имати велике базе података, у овом случају с хиљадама или можда милионима песама, могуће је да износ одштете врло брзо скочи на неслућене висине. Тужбу подржавају и остала удружења, издавачи и синдикати у оквиру музичке индустрије из САД и Канаде.

Први човек компаније Суно АИ, Мајки Шулман, после тужбе дао је изјаву за портал Билборд, у којој, између осталог, каже: „Наша технологија је трансформативна; дизајнирана је за генерисање потпуно нових резултата, а не за памћење и понављање већ постојећег садржаја”. Напоменуо је и да управо због тога не дозвољавају да се у промптовима задају имена уметника које би систем требало да плагира. Али, из РИАА одговарају да је избегнут одговор на кључно питање: „Које сте звучне записе користили без дозволе?”

Ако ова тужба успе, можемо очекивати праву поплаву тужби из других земаља и музичких компанија, а то се може пренети и на друге врсте уметности, па и новинарство.

Решење је можда у ономе што данас представља Википедија: добровољном доприносу и бесплатном коришћењу материјала у некомерцијалне сврхе, ради вишег циља – лаког приступа општем знању човечанства.

И. Р.

Аутор:
Пошаљите коментар
ТВ ПРЕНОС УТАКМИЦЕ ЕУРО КАКАВ НИСТЕ ДО САДА ВИДЕЛИ: Вештачка интелигенција и графика као у игрици (ВИДЕО)

ТВ ПРЕНОС УТАКМИЦЕ ЕУРО КАКАВ НИСТЕ ДО САДА ВИДЕЛИ: Вештачка интелигенција и графика као у игрици (ВИДЕО)

17.06.2024. 18:46 18:49
Опа! ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА “замесила” БОЉЕ ОЦЕЊЕН СИР од традиционалне верзије! Дегустирало се “на слепо”, МЛЕКАРИ УВРЕЂЕНИ Да ли их је време “прегазило”? (ФОТО)

Опа! ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА “замесила” БОЉЕ ОЦЕЊЕН СИР од традиционалне верзије! Дегустирало се “на слепо”, МЛЕКАРИ УВРЕЂЕНИ Да ли их је време “прегазило”? (ФОТО)

20.05.2024. 18:39 18:49
ЛАЖНИ СНИМАК ДР ДАНИЦЕ ГРУЈИЧИЋ КРУЖИ ИНТЕРНЕТОМ Ово је превара, ИЗА СВЕГА СТОЈИ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Ево шта је циљ (ВИДЕО)

ЛАЖНИ СНИМАК ДР ДАНИЦЕ ГРУЈИЧИЋ КРУЖИ ИНТЕРНЕТОМ Ово је превара, ИЗА СВЕГА СТОЈИ ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Ево шта је циљ (ВИДЕО)

23.04.2024. 08:01 08:11