overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

„Југоремедија” пред судом

31.01.2015. 20:14 22:58
Пише:

Прича о зрењанинској Фабрици лекова “Југоремедија” одавно је са економских стубаца зглајзнула на странице судске хронике. Било да је поведена истрага или је подигнута оптужница против некадашњих челника

 ове фармацеутске куће, прво једних, а доцније и других, или да су бивши радници и мали акционари пресавили табак и тужили државу због штете коју је нанела “Југоремедији” приликом приватизације, тек о свему овоме се говорило више него о пословним успесима некада једне од најважнијих зрењанинских фабрика. Јер, о пословању није ни имало шта да се говори, осим да је давно замрлу производњу на тренутак обновио закупац погона, новосадска фирма “Унион медик”, који, како “Дневник” сазнаје, ипак планира да напусти фабричке хале у Зрењанину. Премда ова одлука није дефинитивна, незванично се може чути да закупцу, који је уједно и подносилац плана реорганизације “Југоремедије” у стечају, држава не дозвољава да преузме фармацеутску компанију, због чега “Унион медик” нема намеру да улаже у обнову погона и опреме.

Док се пред Привредним судом у Зрењанину не оконча стечајни поступак, дотле ће, у овдашњој Палати правде, на спрату изнад, у Вишем суду, почети суђење бившем генералном директору “Југоремедије” Здравку Деурићу и његовим сарадницима, осумњиченим да су оштетили фабрику за више десетина милиона динара. Врховни касациони суд је, наиме, одбио захтев Деурићеве одбране за заштиту законитости поступка и потврдио оптужницу против њега, затим бивше директорке фирми “Луксол фармација” и “Пенфарм” Милане Злокас, грађевинског инжењера и судског вештака Стевана Греговића, власника Самосталне занатске радње “Рад” из Српског Итебеја Мите Лисице и некадашње финансијске директорке у “Југоремедији” Анкице Малушић.



Здравко Деурић, који је на чело “Југоремедије” дошао као раднички лидер, сумњичи се да је починио три кривична дела злоупотребе положаја одговорног лица, као и да је прекршио више пореских закона. Осталим окривљенима на терет се ставља кривично дело злоупотребе положаја у саизвршилаштву. По наводима тужилаштва, они су 2011, приликом оснивања привредног друштва “Пенфарм”, нереалном проценом вредности земљишта и акција које је “Југоремедија” унела у ово предузеће као оснивачки улог, оштетили зрењанинску фармацеутску компанију за 57,6 милиона динара. Штету од 7,3 милиона динара, како се подозрева, нанели су “Југоремедији” и умањењем вредности лиценци за производњу пеницилинских препарата пренетих на “Пенфарм”. Почетак суђења још увек није заказан и очекује се припремно рочиште.



Пре њих, у новембру 2012. припадници радне групе Управе криминалистичке полиције и Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал, лишили су слободе власника предузећа “МД Нини” из Ниша и “Јака 80” из Радовиша, односно бившег власника “Југоремедије” Јовицу Стефановића Нинија, бившег директора за организациона, економска и правна питања Златка Марковића и директорку фирме “МД Нини” Олгу Антић, сви из Ниша, због сумње да су починили кривично дело злоупотребе службеног положаја. Они су ухапшени у наставку акције на расветљавању злоупотреба у поступку приватизације 24 предузећа у Србији.



МУП је саопштио да су осумњичени у периоду од марта 2006. до фебруара 2007. увећавали фактуре за набавку сировина за производњу лекова “Југоремедије” од АД “Јака 80” из Радовиша које је ту исту сировину пореклом из Индије набавило по 70 пута нижој цени од продајне. На основу овако увећаних фактура, како се подозрева, осумњичени су прибавили имовинску корист Стефановићевом предузећу “Јака 80”, у укупном износу од 396.414.220 динара, а на штету “Југоремедије”. Такође, на исти начин предузеће “МД Нини” је набављало сировину од инодобављача из Индије, Немачке и Италије по 50 пута нижој цени од продајне предузећу “Југоремедија”. На основу овако увећаних фактура прибављена је имовинска корист “МД Нини”, чији је такође власник Стефановић, у износу од 176.815.273 динара, а на штету зрењанинске компаније. Резултати судског поступка за сада нису саопштени јавности.



Македонска фирма “Јака 80” је 2002. купила “Југоремедију”, али је после вишемесечних радничких протеста, које је предводио тадашњи раднички лидер Здравко Деурић, раскинут уговор о приватизацији, а предузеће су преузели мали акционари. Они су све време тврдили да је Нини упропастио фабрику и да му је то дозволио тадашњи државни врх.



У периоду између хапшења једних и других, Фабрика лекова „Југоремедија“, предузећа „Луксол фармација“ и „Пенфарм“, и 354 мала акционара зрењанинске фармацеутске куће поднела су тужбу против Републике Србије, Агенције за приватизацију и Централног регистра хартија од вредности, захтевајући да им тужени солидарно исплате 12,2 милијарде динара, за колико је, по њиховим проценама, оштећена „Југоремедија“ после продаје Стефановићу. Тужбу су испрва поднели Привредном суду у Београду, али се он, после дужег пролонгирања почетка суђења, огласио ненадлежним, па је предмет прослеђен зрењанинском суду. Судија Гордана Коцић је одлучила да експресно заврши овај поступак, па је већ на првом рочишту, које је трајало свега сат и по времена, донела и првостепену пресуду. Она је одбила тужбени захтев, што је и било очекивано.



– С обзиром на то да је у питању прва тужба овакве природе у Србији, то је порука да други радници и не покушавају нешто слично – прокоментарисао је пресуду председник Скупштине поверилаца Бранислав Маркуш.

После одбацивања тужбе, бивши радници и мали акционари, а сада повериоци, предвођени Деурићем, Маркушем и председником Одбора поверилаца Владимиром Пецикозом, одлучили су да се сваког четвртка окупљају пред главном фабричком капијом, како би кроз протесте и обраћања надлежнима у држави указали на озбиљне пословне проблеме са којима се суочава некада респектабилно предузеће. Они су убеђени да се ова фармацеутска кућа може вратити на старе стазе славе и да је судбина у рукама државе, која је чак и власник 42 одсто капитала предузећа, због чега су се у пар наврата обраћали и највишем државном руководству.



– После нове процене вредности имовине утврђено је да не постоји презадуженост „Југоремедије“ и да фабрика вреди 68 милиона евра. Уколико пропустимо рокове за реорганизацију фабрике она ће отићи у банкрот, а након тога више неће бити могуће тражити било какво решење, или бар не оно које би било у јавном интересу. И банкрот, као и реорганизација која не би уважила ново чињенично стање утврђено проценом вредности капитала, спадају у „решења“ која одговарају искључиво интересима појединаца који хоће да дођу до вредне имовине „Југоремедије“ по багателној цени – упозорио је Пецикоза на једном од протестних окупљања.



Држава, међутим, до сада није реаговала на њихове вапаје, ни када треба да штити јавни интерес, нити као мањински власник. По речима Маркуша, бивши акционари, који су након увођења стечаја остали без својих акција, нису били чак ни у могућности да утврде који је државни орган уопште надлежан да заступа интересе државног капитала предузећа у стечају, да ли је то Влада Србије, Министарство привреде, Агенција за приватизацију, Акционарски фонд, стечајни управник или неко шести.



Жељко Балабан



Троструко већа вредност



Вредност Фабрике лекова „Југоремедија“ је троструко већа него што је наведено у тренутку када је ова фармацеутска компанија отишла у стечај, испоставило се након нове процене имовине коју је, по налогу Привредног суда у Зрењанину, урадио Градски завод за вештачење у Београду. Процењено је да фабрика вреди 68 милиона евра, док је у тренутку увођења стечајног поступка речено да је вредност њене имовине 21 милион евра. Касније је, 2010, урађена нова процена, по којој је „Југоремедија“ вредела 56 милиона евра, али се напослетку, после детаљне анализе, испоставило да је и та цена била мања од реалне.

Аутор:
Пошаљите коментар