ПРЕПОРУКА ЛЕКАРА Не идите гладни на славу
Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" указао је у тексту "Како славску трпезу учинити здравијом" да на славки ручак или вечеру не треба ићи "празног стомака", већ да prеthodni оброци у току дана треба да буду лагани.
"Прва два оброка треба да буду лагана, да се састоје од житарица, воћа, поврћа и ове оброке никако не би требало прескочити", истакао је Батут.
Указујући да се се славска трпеза састоји од јаке хране, те да човек може унети и дупло више калорија него што је потребно, Институт указује да се за једном славском трпезом унесе више "оброка" која би иначе распоредио на неколико дана.
Препорука је и да би гости требало да размисле како да буду умерени.
"Да не увредимо домаћина, а да се не преједемо, треба одабрати мање количине неколико јела", саветују стручњаци Института "Др Милан Јовановић Батут".
Прпорука је да уз салату с мајонезом треба појести и зелену салату, салату од шаргарепе, целера, цвекле са мало маслиновог уља, а да се поред кромпира може додати поврће.
Батут је у тексту објављеном уочи сезоне такозваних "зимских слава", истакао да после обилног славског ручка или вечере треба прошетати како би се лакше сварила храна, да наредног јутра не би требало прескочити доручак.