ОНИ СУ ЈОВАНКА И ТИТО ИЗ ЗИМБАБВЕА: Доселили се у срце Србије и све одушевили (ФОТО)
Љиг: Ако вас пут наведе на Рајац, осим нестварних природних пределабу кухињи једног ресторана дочекаће вас необичан двојац. На само сат времена од Београда налази се права егзотика у типичној српској кухињи. Едит Чидора звана Јока и Иносент Мупандира звани Тито дошли су из Зимбабвеа да раде у ресторану на Рајцу.
„Радим овде годину дана. Људима је било тешко да изговоре моје има, па су ми дали надимак Тито по председнику Југославије који је био пријатељ са нашим председником, а моју жену су прозвали Јованка, Јока. Гости се увек изненаде када ме виде, одакле црнац на Рајцу, али су ме сви лепо прихватили јер су овде људи јако пријатни и гостопримљиви”, каже Тито за РИНУ.
Његова жена ради у кухињи и оно што је за сваку похвалу јесте да је веома брзо научила све српске специјалитете одлично да спрема.
„Све се другачије припрема него у Африци, и салата и купус. Сада знам да спремим сарму, чорбу, мусаку и ловачке шницле, болоњезе се исто припрема као и код нас”, рекла је она.
Јоки се много свиђа Србија и Рајац, а и српску кухињу је заволела. Мислила је да је много хладније када је снег, али сада обоје уживају у њему иако су га у Србији први пут видели.
Овај необични двојац одушевљава све госте који посете Рајац.Дамјан Бабић је редован гост на Рајцу, јер већ 20 година је у планинарском друштву и каже да су и Јока и Тито дивни људи.
„Пре годину дана када смо дошли овде изненадили смо се када смо видели ко нас услужује, питали смо се како су дошли овде. Сада сам се већ навикао. Овде је прави рај за породице са малом децом од смештаја, кафе па до Тита, рекао је Дамјан.
„Рајачки конаци” због свих лепота које се овде могу видети и доживети постају све популарних међу гостима, а располажу са седам апартмана, односно 36 лежајева и са два вајата.
„Имамо кухињу тако да људи имају доручак у склопу ноћења, с тим што могу да је користе и за ручак и вечеру уколико то желе. Смештај је пригодан и за кућне љубимце. Храна је домаћа, односно заступљена је српска кухиња. Трудимо се да изађемо гостима у сусрет што се тиче оброка, шта они желе. Имамо сталне госте који се враћају због домаће атмосфере и мира”, рекла је Данка Ђоковић из „Рајачких конака” и додаје да су и они задовољни радом пријатеља из Африке.
„Тито и Јока су нам дошли из Јужне Африке, јако се труде да причају српски. Реакције гостију су позитивне и до сада нисмо имали ни једну примедбу. Вредни су и доста нам помажу. Јока у кухињи а Тито не само што је конобар, већ је ту за све што је госту потребно. Иако су капацитети попуњени до краја јануара, увек се може доћи на кафу и ручак, али и да се загреју без обавеза. Такође имамо салу која располаже са 200 места где можемо да организујемо прославу било које врсте, рекла је Данка.
Тито се потрудио да за новогодишње празнике украси и стакла ресторана.
„За пар сати осликао сам прозоре, самоук сам и у сликању уживам поготову природе.”
Иначе, у Африци Тито је радио на ранчу где су долазили ловци широм света и где је упознао власника „Рајачких конака”. Тамо је био бармен али бавио се и сликарством, сликао је животиње. Његова жена Јованка је и тамо радила у кухињи, била је шеф.
РИНА