НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА ДОНОСИ ПРОМЕНЕ Ђукић Дејановић: У Србији ће у 2024/2025. почети реализација 30 нових програма наставе ЦИЉ БРЖА ТРАНЗИЦИЈА ОД ШКОЛЕ ДО ПОСЛА

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је данас, на отварању конференције "Стручно образовање у Србији и оспособљавање за будућност", да ће у Србији у школској 2024/2025. почети реализација 30 нових планова и програма наставе и учења за образовне профиле стручног образовања у различитим подручјима рада.
slavica djukic dejanovic, YT
Фото: Youtube printscreen/K1 televizija kanal

Она је навела да се концепт планова и програма средњег стручног образовања заснива на обезбеђивању оптималног односа општег, стручног и практичног знања у датој дисциплини.

Ђукић Дејановић је истакла да овај однос осигурава спремност за брзу и безболну транзицију од школе до посла, што је први и најпожељнији каријерни пут за ученике средњих стручних школа, као и отворена врата за наставак учења на вишим образовним нивоима.

Објаснила је да су неки од ових планова и програма иновирани и осавремењени, а да су неки, попут профила пољопривредни техничар дигиталних технологија или прехрамбено-биотехнолошки техничар, потпуно нови и по први пут ће бити уведени у систем стручног образовања у нашој земљи.

"Када је реч о дуалном моделу образовања, план и програм наставе и учења спроводи се на два места, у школи и у компанији, код послодавца, а ученици кроз теоријску наставу и вежбе у школи и учење кроз рад у компанији стичу знања, вештине, ставове и однос према раду", рекла је Ђукић Дејановић.

Министарка је напоменула да су сви ови програми иновативно повезали сродне дисциплине, модернизовани су и уклопљени у савремене тржишне тенденције, а засновани су на стандарду квалификације.

Како је истакла, они представљају добар одговор образовног система на будуће потребе за радном снагом и добар избор младима у смислу будуће каријере.

"Данас је више него видљиво колико технолошки развој, дигитализација и зелена транзиција утичу на промене тржишта рада, али и наших свакодневних живота", навела је она.

Ђукић Дејановић је истакла да квалификована радна снага представља кључ економског развоја и конкурентности сваке земље.

Како је навела, огроман број компанија у Србији, али и у Аустрији и ЕУ, сматра да ће квалификована радна снага бити један од највећих изазова у будућности.

Конференцији су присуствовали и амбасадор Аустрије у Београду Кристијан Ебнер, трговински саветник при амбасади Аустрије Јирген Шредер, директор Аустријске агенције за образовање и интернационализацију Јакоб Каличе и Мирјана Ковачевић из Привредне коморе Србије.

Пре почетка Конференције, министарка је поздравила ученике средње угоститељске школе који су на пракси у хотелу "Палас" и професоре, са којима је разговорала о њиховим искуствима, стручном образовању, њиховим очекивањима и резултатима.

EUR/RSD 117.0490
Најновије вести