Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Нобел научницима за откриће рецептора за температуру и додир

04.10.2021. 15:50 15:52
Пише:
Фото: Pixabay.com

СТОКХОЛМ: Научници Дејвид Џулијус и Ардем Патапутијан који су открили како наша тела осећају топлоту сунца или загрљај вољене особе добитници су Нобелове награде из медицине за 2021. годину.

Они у свом научном раду о додиру и температури открили како наша тела претварају физичке сензације у електричне поруке у нервном систему.

Њихова открића могу донети нове начине у лечењу бола, пише BBC и додаје да су топлота, хладноћа и додир кључни за доживљај света око нас и за наш сопствени опстанак.

Али како наша тела то заправо раде једна је од великих мистерија биологије.

"Овогодишњи лауреати помогли су нам да схватимо како температура или механичка сила покрећу нервне импулсе који нам омогућавају да опажамо свет и прилагодимо се", навео је одбор за доделу награде.

Ова технологија се потенцијално може применити у различитим областима - од медицине до виртуелне стварности и роботике.

Томас Перлман из комитета за Нобелову награду рекао је да је ово важно и велико откриће.

Напредак професора Дејвида Џулијуса са Универзитету Калифорнија у Сан Франциску, произашао је из истраживања горућег бола који осећамо док једемо љуту папричицу.

Експериментисао је са извором топлоте љуте папричице - супстанцом капсаицин који је активна супстанца осим љутих паприка и чилија и других биљака из рода капсацијум.

Код већине сисара, као и за човека, капсаицин изазива снажан осећај жарења ткива с којим дође у контакт.

Открио је специфичну врсту рецептора који је реаговао на капсаицин.

Даљи тестови су показали да рецептор реагује на топлоту и да се активирао на „болним" температурама.

То се дешава, на пример, ако човек опече руку на шољици кафе.

Откриће је водило до налета других сензора температуре.

Професори Дејвид Џулијус и Ардем Патапутијан открили су ону која реагује на хладноћу.

У међувремену, професор Патапутијан, који је радио на истраживачком институту Скрипс, експериментисао је са ћелијама.

Ти експерименти су довели до открића другачије врсте рецептора који је активиран као одговор на механичку силу или додир.

Када особа шета плажом и осети песак под ногама - ти рецептори шаљу сигнале мозгу.

Показало се да ови сензори додира и температуре имају широку улогу у телу и код неких болести.

Први сензор топлоте (зван ТРПВ1) такође је укључен у хронични бол и на то како наше тело регулише температуру.

Рецептор на додир (ПИЗ02) има више улога, од мокрења до крвног притиска.

Добитници Нобелове награде за медицину за 2021. годину поделиће награду од 10 милиона шведских круна односно 988.000 евра.

Пише:
Пошаљите коментар