Др Дејан Чубрило: ОВСЕНА КАША ГОЈИ, СЛАНИНА ЈЕ ЗАКОН
Овсена каша не сме да се једе за доручак, боља је сланина, каже проф. др Дејан Чубрило у емисији РТС ординација. Професор физиологије на Медицинском факултету у Крагујевцу и специјалиста медицине спорта разбио је и неке заблуде везане за исхрану, осврнувши се на неке од намирница које већина сматра здравим и дијеталним, а заправ то уопште нису.
Др Чубрило каже да овсена каша за доручак, коју већина нутрициониста и лекара препоручују, уопште није добра идеја уколико желите да смршате.
- Ако сваког дана једете овсену кашу, нема шансе да смршате. За бога милога, зашто морате да свако јутро једете овсену кашу и то пуну чинију? Па то је тровање шећером - каже др Чубрило и указује да је потпуно погрешно сваки дан започињати оброком који је пун шећера:
- Након тога не смете узети следећи угљени хидрат минимум 5-6 сати. Ако поједете целу јабуку, што никако не саветујем јер је препуна шећера, ма колико да је здрава и богата разним хранљивим састојцима, а после два сата узмете сир - то је сасвим ОК. Поента је да не гладујете. Научите које су то дозе и шта је најбоље за вас.
- Највећа заблуда је да треба почети дан шећером. Немојте то одмах ујутру. Наливамо се соковима... Можете да будете на аутофагији, оној фагији, овој, ви сте све заблокирали одмах.Потребно је да прође шест сати да би почео процес топљења. Јаја, сир, кајмак, кисело млеко, па и чварци, то све може - каже професор.
А да ли је боље добро доручковати, како су нас стари учили јер је то најбољи начин да опскрбимо тело енергијом која нам је потребна за цео дан, професор каже да је то потпуно погрешно. Доручак не треба да буде преобилан, а ако осетите глад два сата наклон оброка, увек можете да одаберете мању количину хране која ће вас заситити, али не и преоптеретити.
- Поједите неколико парчета сланинице са мало сира и то вам је довољно - рекао је.
Многи стручњаци саветују да сланину треба избегавати у великом луку кад се борите са вишком килограма, али ово мишљење не дели др Чубрило.
- Сланина мора да буде на јеловнику - објаснио је професор и додао:
- Масноће су битне за жене. Учимо жене да не једу масти и оне оду у погрешном смеру. А оне једу све, само не масти - каже и објашњава које су то масноће добре:
- Све масти су добре, од сланине, кајмака, кокосовог уља, путера...
Доктор истиче и да за вечеру увек можете да поједете малу количину пуномасног сира, 50 г, па у комбинацији са пршутом или сланином, чак и да попијете чашу вина, али кључно је да не узимате шећер.
Професор је и против аутофагије, за коју каже да није безбедна за "обичне" људе који нису спортисти попут Новака Ђоковића. Такође, теорије да одређеним данима треба јести различите врсте меса по њему су потпуно неосноване.
- Имате у кући ћевапе? Поједите их са салатом! Нисте стигли да направите ручак, купили сте је у киоску? Само је извуците из лепиње и на пола пресеците - каже др Чубрило и додаје да су кето дијета и протеинска изузетно опасне по организам, а посебно прва. Што се уноса протеина тиче, проблем је што људи претерују у количини:
- Наш желудац и црева могу да обраде максимално до 150 г меса и максимално 3-4 јајета ако имате савршене органе за варење. Ти протеини труле, ствара се креатинин, уреа, јетра је оптерећена, бубрези...
За краљицу јесени, бундеву, каже да је изузетно здрава.
- Витамин А је најбољи стимулатор прозводње прогестерона, а њиме је крцата бундева - напомиње доктор.
Курир/Мондо