ВОЋЕ УВЕЗЕНО ИЗ ТУРСКЕ ПУНО ОПАСНИХ ТОКСИНА Хитно повучено са италијанског тржишта
У сувим смоквама увезеним из Турске откривен је изузетно висок ниво штетних и канцерогених микотоксина, због чега су хитно повучене из продаје у Италији.
Анализом је установљено да су смокве садржале ократоксин А, најопаснији токсин из ове групе, у количини од 61,41 микрограм по килограму. Ова вредност је чак осам пута виша од максимално дозвољене границе, која износи 8 микрограма по килограму.
Спорну пошиљку увозила је компанија из Хрватске, преко које су смокве дистрибуиране на италијанско тржиште. Ипак, тренутно није познато да ли су исте смокве биле доступне и на тржишту Хрватске, преносе медији.
Ократоксин А – озбиљан ризик за здравље
Ократоксин А (ОТА) један је од најчешћих микотоксина у храни и познато је да може изазвати озбиљне здравствене проблеме. Према истраживањима која је наручила Европска комисија, ОТА има способност да директно оштети ДНК, а потврђено је да може изазвати рак бубрега.
Ова супстанца се сматра генотоксичном и канцерогеном, а иако се често налази у прехрамбеним производима, обично је присутна у знатно мањим количинама од дозвољеног максимума.
Италијански органи су реаговали повлачењем спорних производа с тржишта, док ситуација у Хрватској и другим земљама Европске уније још увек није позната, преноси Даница.хр