broken clouds
24°C
23.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОРГАНСКИ РАЈ У ПИВНИЦАМА Анабел на 20 хектара узгаја здравље без хемије СЕРТИФИКАЦИЈА НАЈВЕЋИ ТРОШАК

23.04.2025. 09:37 09:56
Извор:
Дневник
органска
Фото: Дневник.рс / Ф. Бакић

Газдинство органске производње Анабел Влчек у Пивницама код Бачке Паланке једно је од већих те врсте код нас јер на чак 20 хектара на отвореном пољу и у 11 пластеника гаји више од 20 врста поврћа.

Добар део посла на отвореном простору овог пролећа Анабел је уз помоћ сезонских радника већ завршила. Посађен је кромпир, бели и црни лук, шаргарепа, першун, пасуљ, тиквице, а од 15 маја расађиваће блитву.

Из платеничке производње доспела је салата, блитва, спанаћ, келераба, броколи... и у односу на лане, Анабел каже за Дневник да јој се чини да је овог пролећа сезона боља. Успели су лакше да заштите поврће од потенцијалних болести и да боље организују производњу. Имају поврћа у количинама које одговарају потребама тржишта јер су лане имали вишкове које нису успели да продају.

Анабел Влчек
Фото: Дневник.рс / Ф. Бакић

Домаћи воћни сокови 

Мада је газдинство Анабел Влчек једно од највећих, наша саговорница истиче да сваке године шири производњу. Баве се и прерадом. - Од вишкова воћа наших колега органских произвођача прерађујемо воће у цеђене сокове, без додатака шећера и конзерванса и продајемо као домаће производе од органског воћа. Али их не сертификујемо зато што је сертификација скупа.

- Организовали смо производњу да поврће можемо све да продамо - истакла је Анабел Влчек. - Били смо у контакту са купцима и чули шта би у којем делу године волели да купе, и сада смо количине прилагодили њиховим жељама, пошто је органска производња скупа. Захтева пуно ручног рада па се мора водити рачуна о сваком динару јер нису само дневнице сезонаца високе већ су скупи и препарати за заштиту поврћа, семе, а и сертификација поврћа која се ради сваке године и кошта од 2.000 до 3.000 евра. Контролори долазе обично током маја и јуна и надгледају и саму производњу и администарацију и треба спремити новац да би се добио сертификат здраве хране без хемије.

Сертификација поврћа ради се сваке године и кошта од 2.000 до 3.000 евра

И мада Анабел Влчек истиче да су подстицаји велики у односу на конвенционалну производњу, јер по хектару износе 63.000 динара, у суштини, тај новац покрива само део трошкова. 

- Поједине општине и градови сваке године издвајају новац из буџета за локалне произвођаче органске хране како би подстицали развој локалне економије и тим произвођачима тај новац добро дође да сасвим покрију трошкове производње. Али, нажалост, тај пример не следе све локалне самоуправе. На срећу, постоје подстицаји које даје Покрајина сваке године и на њиховим конкурсима газдинство учестује да би обезбедило механизацију по повољним условима. Машине су нам потребне да би се посао брже одвијао, премда у неким периодима производње је потребан ручни рад и сезонска радна снага.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар