МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ О ЈАЧАЊУ ПОЉОПРИВРЕДНОГ СУВЕРЕНИТЕТА "Боље да увозимо прасад, да их товимо у Србији, користећи домаће сировине, капацитете и радну снагу"
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде проф. др Драган Гламочић је, на састанку са представницима Управе за ветерину, указао на поремећаје у производњи свињског меса и потребу за јачањем прехрамбеног суверенитета.
- Прошле године смо увезли више од 500.000 прасади и преко 50.000 тона меса - навео је министар и рекао да је боље да увозимо прасад, и да их затим товимо у Србији, користећи домаће сировине, капацитете и радну снагу.
Издавање дозвола за увоз треба мењати
Ресорни министар је затражио хитно сазивање седнице кризног штаба за слинавку и шап, уз достављање детаљног извештаја о свим до сада спроведеним мерама. Подсетио је, да је као саветник председника Републике већ упутио писмо на ову тему.
- Прошло је скоро месец дана, а ништа није урађено - казао је министар.
- Управа за ветерину мора да преузме пуну одговорност. Потребне су хитне промене у организацији, у процесу издавања дозвола за увоз, као и у комуникацији са привредом и произвођачима. Без праве, свакодневне комуникације нема резултата – формалности не доприносе решавању проблема, јер је важно да сарадња на терену буде жива и стварна, а не само административна.
Нови министар пољопривреде проф. др Гламочић подржао покретање стручне расправе у оквиру Управе за ветерину ради разматрања могућности увоза прасади, пре свега из Данске, одакле се традиционално увози највише премда постоје активна жаришта слинавке и шапа у Мађарској и Словачкој.
- Одлуке о увоз морају бити засноване на стручној процени ризика, као и на праксама других земаља у окружењу. Лако је све забранити, али привреда мора да функционише. Држава мора да одговори, као што смо то учинили у време пандемије корона вируса.
У разговру са представницима Управе за ветерину истакао је да ће један од важних приоритета бити и јасно означавање производа анималног порекла.
Не смемо забранити увоз хране
Министар пољопривреде проф. др Гламочић је истакао да Србија без јасног основа не сме забрањивати увоз, јер као значајан извозник пољопривредних производа мора водити рачуна о могућим реципрочним мерама.
- Уместо забране увоза потребно је појачати контроле и подићи квалитет увозне хране, јер он треба да буде на задовољавајућем нивоу.
Указао је на случајеве где се производи са палминим уљем лажно представљају као сир и затражио да ознаке буду јасне, видљиве и да не доводе потрошаче у заблуду.
- Грађани морају да знају шта заиста купују – свежи домаћи производ или замрзнуто месо из увоза. Не може да се догоди да у малопродаји видимо да пише „свеже месо“ ако је то месо преклом из иностранства и ако је старо седам или више дана - нагласио је министар .
Он је додао да ће се ова питања решавати у сарадњи са другим ресорима, пре свега Министарством трговине.