Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КАКО УНАПРЕДИТИ ДОМАЋУ ПРОИЗВОДЊУ ХРАНЕ Регенеративна пољопривреда доноси 20 посто веће приносе И 47 ОДСТО УШТЕДЕ

14.12.2024. 09:25 09:53
Пише:
њива
Фото: Dnevnik.rs

Више подстицаја за органску производњу, препознавање регенеративне пољопривреде кроз регулативу и подршка иновацијама и развоју стартапа у области хране и пољопривреде мере су које нису тешке да се имплементирају, а веома брзо би дале велике резултате, речено је на  на скупу Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у. 

Само прелазак са традиционалне на регенеративни модел пољопривреде у прве три-четири године дао би 10−20 посто веће приносе по хектару, док би за десет година уштеда у трошковима производње била и до 47 одсто. Будући да пољопривреда представља један од главних стубова економског раста у земљи, предузимање конкретних мера како би се унапредила одрживост сектора и његова отпорност на климатске промене биће један од главних приоритета НАЛЕД-овог Савеза за храну и пољопривреду у наредне две године. 

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић потврдила је да је влада питање одрживе пољопривреде препознала у кратком року и формирана је радна група од које се очекује да донесе брза решења и мере које ће ући у Стратегију руралног развоја.

њива
Фото: Dnevnik.rs

100.000 регистрованих сезонаца

– Такође, предлогом буџета за 2025, који је усвојила Влада Србије, за субвенције у пољопривреди намењено је 111,5 милијарди динара. Добра је вест за све пољопривреднике да ће им на располагању бити и меру 3 из ИПАРД  Три фонда, а у јануару и за меру 7 – изјавила је Поповић. 

Анализа карбонског отиска

Међу истакнутим активностима место је нашла и израда Анализе карбонског отиска и одрживости у примарној ратарској производњи. Пројекат се ради уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (Сида), а у сарадњи са експертима из PricenjaterhouseCoopers (PnjC), као и успостављање првог EIT Food Hub-а у Србији, који води НАЛЕД, у конзорцијуму са Пољопривредним факултетом у Новом Саду.

На листи приоритета поменутог савеза налази се и подршка привреди у примени ЕСГ стандарда, посебно малим и средњим предузећима, развој руралне инфраструктуре и отклањање баријера у међународном промету прехрамбених производа и сировина. 

њива
Фото: Dnevnik.rs

47 одсто уштеда на трошковима производње

- Број електронски регистрованих сезонских радника у пољопривреди, за непуних шест година, од када је започета реформа сезонског запошљавања, достигао је прошлог месеца 100.000 и то је, поред покретања платформе еАграр, највећи резултат нашег радног тела. Резултати говоре у прилог даљег рада на процесу дигитализације процедура, као што су пријаве за подстицаје и вођење Књиге поља – рекла је председница Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у Тамара Пењић.

З. Делић

Извор:
Дневник.рс
Пише:
Пошаљите коментар