Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВРОПА УВОЗИ НА ТОНЕ ЗАЧИНА Ђумбир из Кине, цимет из Вијетнама А ЕВО СА ЧИМ СРБИЈА ОСВАЈА ЕВРОПСКО ТРЖИШТЕ

02.12.2024. 21:44 21:57
Пише:
зачин
Фото: Ilustracija pixabay

Европска унија је прошле године увезла 339.800 тона зачина из земаља ван ЕУ. Највећи добављач била је Кина, са 39 одсто укупног учешћа у увозу.

Најприсутнији увозни зачин у 2023. години био је ђумбир са 114.000 тона, затим паприка (110.600 тона) и бибер (50.300 тона).
Кина је била главна земља порекла увезеног ђумбира (43 одсто) и паприке (73 одсто), док је Вијетнам био главни снабдевач Европске уније бибером (63 одсто), показују најновији подаци Еуростата (Европског статистичког завода).

Куркума је са 16.000 тона заузела четврто место у укупном билансу увезених зачина, са више од три четвртине пореклом из Индије (79 одсто).

На петом месту зачина који се највише увозе у ЕУ је цимет (13.300 тона), а највећи део увоза пореклом је из Вијетнама (35 одсто).

У поређењу са 2013. годином, количина увезених зачина из земаља ван ЕУ повећана је за 44 одсто. Увоз куркуме и ђумбира у ЕУ се више него удвостручио (+140 одсто и +112 одсто, респективно), бележећи највећи раст међу зачинима којима се највише тргује.

Насупрот томе, увоз паприке је смањен (-19 одсто).
 

зачин
Фото: Ilustracija pixabay

Каква је ситуација у Србији?
 

Када је реч о производњи и увозу зачина у Србију, секретар Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије (ПКС) Александар Богуновић каже да у нашу земљу највише зачина долази из Индије и нешто мање из Кине и Египта.

Према његовим речима, домаћа производња је занемарљива. Србија од зачина производи коријандер, тимијан, бибер, а највише извози слатку паприку.

“У 2023. години извоз наших зачина био је вредан око осам милиона евра. Од тога седам милиона чини само извоз паприке, и то углавном слатке. То нам је главни извозни артикал, када су у питању зачини. Такође, у Србији радимо и неке зачинске смеше и паковања робних марки. Примера ради, ово што се увезе препакује се или се раде мешавине зачина, да би се даље извезло. Такође, имамо и зачине за месну индустрију, али је све то мали део нашег извозног сегмента”, истиче Богуновић у разговору за Biznis.rs.
Највише наших зачина, како каже, одлази у Европску унију, али и у земље региона, пре свега Босну и Херцеговину, Црну Гору и Северну Македонију.

“То су за нас значајна тржишта”, напомиње Богуновић.

Извор:
Бизнис.рс
Пише:
Пошаљите коментар
НЕ ПОСЕЖИТЕ ОДМАХ ЗА ИБУПРОФЕНОМ Ево који зачин може ефикасно да ублажи болове
лек

НЕ ПОСЕЖИТЕ ОДМАХ ЗА ИБУПРОФЕНОМ Ево који зачин може ефикасно да ублажи болове

21.11.2024. 15:29 15:39